[Server] HOMETOWN

User avatar
Lone_Wolf
Member
 
Posts: 2186
Joined: Sun Apr 09, 2017 05:50
Location: Hopefully very far from yours, snoop :P
GitHub: LoneWolfHT
IRC: Lone_Wolf
In-game: Lone_Wolf

Re: [Server] HOMETOWN

by Lone_Wolf » Wed Jul 18, 2018 20:54

My internet device broke last night. So I won't be able to do anything related to internet until it is fixed. I'll be on forced vacation until then. (I probably need it). Will post on Discord too.
Bye for a hopefully little amount of time
 

micheal65536
Member
 
Posts: 121
Joined: Mon May 22, 2017 20:27

Re: [Server] HOMETOWN

by micheal65536 » Wed Jul 18, 2018 22:17

ExeterDad wrote:In fact it was "stalled" with no output in the debug.txt
Really odd. The service was running, and unable to restart. I had to manually kill the process to allow it to restart automatically.

I have had that happen a few times when I am writing a mod. Minetest hangs and cannot be terminated other than by being forcefully killed. I'm pretty sure it was caused by an infinite loop each time it happened.

Of course, with no debug output, there's no way to know where the loop is happening. If it's a recursive loop you have it easy because it will eventually crash with a stack overflow and the debug output will show the place where the overflow occurred (which is usually quite close to the cause of the loop). But if it's an iterative loop then Minetest will quite literally just hang without any output and without responding to any signals. Unless you enable some sort of logging for each function call or mod callback, there's no way to know where the loop is occurring.
 

dawgdoc
Member
 
Posts: 246
Joined: Mon Feb 27, 2017 01:10
GitHub: dawgdoc

Re: [Server] HOMETOWN

by dawgdoc » Thu Jul 19, 2018 10:05

On my last visit to the server I was in the small chamber at the head of my mine where all of my protected chests were located when I logged out. I logged into the server tonight, the first time since before the crash. :-{

I found myself buried in stone with there being no evidence of having ever been on the server. :-[ Well once I dug myself out of the stone, I found that I was at the site of my former chamber. It was back to solid stone, the crops on my lake terrace were gone, the pro-blocks covering the chamber and crops were gone. Other than the few diamond picks, a stack of bread, and some cobble in my bags; I find myself making a clean start way out in the boonies.

I have definitely reset enable_local_map_saving to true.
 

calculon
New member
 
Posts: 1
Joined: Sun Apr 16, 2017 19:07
GitHub: antonio-calculon
IRC: calculon
In-game: calculon

Re: [Server] HOMETOWN

by calculon » Thu Jul 19, 2018 14:21

Hi there, sorry if this is the wrong place, but i asked in the dedicated topic of the forum just a few days before the crash, and it's still down. So could someone grant me the liquid priv please? I'm calculon in game.
 

User avatar
GreenDimond
Member
 
Posts: 1272
Joined: Wed Oct 28, 2015 01:26
Location: SCP-3008
GitHub: GreenXenith
IRC: GreenDimond
In-game: GreenDimond

Re: [Server] HOMETOWN

by GreenDimond » Thu Jul 19, 2018 19:55

calculon wrote:Hi there, sorry if this is the wrong place, but i asked in the dedicated topic of the forum just a few days before the crash, and it's still down. So could someone grant me the liquid priv please? I'm calculon in game.

Granted :)
Y▹uTube | Mods | Patre●n | Twitter | Minetest Discord | GreenDimond#3232

Hey, you. You're finally awake.
You were trying to view their profile, right? Found the rest of their signature, same as us, and that guest over there.
 

User avatar
lprchaum_
Member
 
Posts: 17
Joined: Thu Jun 21, 2018 09:14
In-game: lprchaum

Re: [Server] HOMETOWN

by lprchaum_ » Fri Jul 20, 2018 15:35

There has been some lag lately. Doing many basic tasks does not feel as smooth as it used to be on HT. Things that take time:

  • Placing blocks (the blocks disappear and reappear a bit)
  • Mining (the blocks disappear and reappear a bit)
  • Switching bags takes time
  • Opening chests takes time

Is there a specific reason for this and could we possibly see some improvement in this area? As always, thanks for the hard work EDaD!
l-rbt l-ʻštrt ʼšr qdš ʼz w-šnt lmʼš ʼlm b-bty šnt km h kkb m ʼl -Pyrgi Tablets
 

User avatar
Stix
Member
 
Posts: 1379
Joined: Fri Aug 04, 2017 14:19
Location: USA
IRC: nil
In-game: Stix [+alts]

Re: [Server] HOMETOWN

by Stix » Fri Jul 20, 2018 15:37

Is the overlapping mapgen using a different seed than the original? I went to my tiny natural lava-cave via teleport but it wasn't there; instead a few blocks down there was a giant cavern.
Hey, what can i say? I'm the bad guy.
Next release of your favorite game? "Bugfixes" --Wuzzy
[OLD]The new Minetest-offtopic can be found here: https://minetestoftopic.createaforum.com/index.php
 

User avatar
ExeterDad
Member
 
Posts: 1717
Joined: Sun Jun 01, 2014 20:00
Location: New Hampshire U.S.A
In-game: ExeterDad

Re: [Server] HOMETOWN

by ExeterDad » Fri Jul 20, 2018 16:37

Stix wrote:Is the overlapping mapgen using a different seed than the original? I went to my tiny natural lava-cave via teleport but it wasn't there; instead a few blocks down there was a giant cavern.

Not a different seed, and the exact same mapgen parameters. But....

When HOMETOWN first started, caverns and Silver Sand were not a part of mapgen v7. So much world was generated with that version of v7. We were running a dev version at the time, and would keep pretty current with the master branch. There were things introduced and even reverted from time to time that I had no control of. Caverns was one of them. I had deliberately kept Caverns disabled as I saw it was coming. But on first run, the code added Caverns to our world.mt and Caverns were introduced. In some places it was pretty ugly as the new never blended with the original. So now we are starting with Caverns right off the bat. And there will be some located where they were not before. I chose to keep them as we have many builds down there. And many are within caverns people had discovered.
 

User avatar
ExeterDad
Member
 
Posts: 1717
Joined: Sun Jun 01, 2014 20:00
Location: New Hampshire U.S.A
In-game: ExeterDad

Re: [Server] HOMETOWN

by ExeterDad » Fri Jul 20, 2018 16:52

lprchaum_ wrote:There has been some lag lately. Doing many basic tasks does not feel as smooth as it used to be on HT. Things that take time:

  • Placing blocks (the blocks disappear and reappear a bit)
  • Mining (the blocks disappear and reappear a bit)
  • Switching bags takes time
  • Opening chests takes time

Is there a specific reason for this and could we possibly see some improvement in this area? As always, thanks for the hard work EDaD!

I have to run the profiler (slow and painfully laggy) to get a picture of what's going on. I can't find anything obvious in the logs as I've noticed this and do see some ABM warnings. There's been a bunch of changes, but not to any of our mods. It could be our upgraded database needs different configuration and is a bottleneck. It could be something is clashing with our new Minetest engine and game version. It could even be our upgraded Debian9 needs some different config tweaking.
Sorry I don't have your answer at this time. After I get our new forums up and running (pretty close), I'll start debugging the game server.
 

User avatar
Fixer
Member
 
Posts: 890
Joined: Sun Jul 31, 2011 11:23
Location: Ukraine
IRC: Fixer
In-game: Fixer

Re: [Server] HOMETOWN

by Fixer » Sun Jul 22, 2018 19:23

Other server owner reported such stalls as well, if you can get backtrace during stall - that will be helpful to devs. To get it, you need to compile debug build of the server and run it under gdb, then during stall, IIRC, you stop execution and then do backtrace to see what happening and report it on github.
 

micheal65536
Member
 
Posts: 121
Joined: Mon May 22, 2017 20:27

Re: [Server] HOMETOWN

by micheal65536 » Sun Jul 22, 2018 21:01

Fixer wrote:To get it, you need to compile debug build of the server and run it under gdb, then during stall, IIRC, you stop execution and then do backtrace to see what happening and report it on github.

That will create a ridiculous amount of lag though.
 

User avatar
Fixer
Member
 
Posts: 890
Joined: Sun Jul 31, 2011 11:23
Location: Ukraine
IRC: Fixer
In-game: Fixer

Re: [Server] HOMETOWN

by Fixer » Sun Jul 22, 2018 23:12

But will help to fix stalls....
 

shacharr
Member
 
Posts: 11
Joined: Thu Jun 21, 2018 06:36
In-game: shacharr

Re: [Server] HOMETOWN

by shacharr » Mon Jul 23, 2018 04:08

Fixer wrote:But will help to fix stalls....

I believe you can compile a version with debug symbols for stack trace, but with optimizations enabled to avoid too much lag. Also, you can launch the server without gdb, and attach it when stall happens.

For a short term fix, might be worthwhile to consider a watchdog that detects the stall by pinging the server and forcing it to crash (and create a core dump) if a stall is detected.
 

User avatar
ExeterDad
Member
 
Posts: 1717
Joined: Sun Jun 01, 2014 20:00
Location: New Hampshire U.S.A
In-game: ExeterDad

Re: [Server] HOMETOWN

by ExeterDad » Mon Jul 23, 2018 15:30

Oddly there hasn't been any stalls (that I know of) since those two. I wondering if it's somehow related to my tinkering with ssl when working on getting the forums set up. *shrug
 

6722
Member
 
Posts: 35
Joined: Sun Jun 17, 2018 00:14
GitHub: 67221245191
IRC: 6722
In-game: 67221245191

Re: [Server] HOMETOWN

by 6722 » Wed Jul 25, 2018 00:46

If you think whats happening to you is bad look at this
 

6722
Member
 
Posts: 35
Joined: Sun Jun 17, 2018 00:14
GitHub: 67221245191
IRC: 6722
In-game: 67221245191

Re: [Server] HOMETOWN

by 6722 » Wed Jul 25, 2018 00:47

Actually nvm cause you cant post pics on phone
 

Nelly
Member
 
Posts: 11
Joined: Wed Jul 11, 2018 16:55
In-game: Tron

Re: [Server] HOMETOWN

by Nelly » Wed Jul 25, 2018 09:37

6722 wrote:Actually nvm cause you cant post pics on phone

Hhe i glitched a way on how to
 

Nelly
Member
 
Posts: 11
Joined: Wed Jul 11, 2018 16:55
In-game: Tron

Re: [Server] HOMETOWN

by Nelly » Wed Jul 25, 2018 09:40

But my lag is so much i keep conneting timed out.
 

User avatar
doyousketch2
Member
 
Posts: 112
Joined: Tue Feb 05, 2013 16:06
Location: Ohio
GitHub: doyousketch2
In-game: Sketch2

Re: [Server] HOMETOWN

by doyousketch2 » Fri Jul 27, 2018 16:19

Writing a mod to help with lag. Haven't tested it out yet, but the idea is def'ly worthwhile.
https://github.com/doyousketch2/server_tuning

Also, you mentioned upgrading Debian.
When compiling Minetest on Debian, it defaults to using Lua instead of LuaJIT.
You'll want to make sure it's set to find the proper LuaJIT path to improve speed.

sudo apt-get install mlocate && updatedb

cmake . -DRUN_IN_PLACE=1 -DENABLE_GETTEXT=1 -DENABLE_FREETYPE=1 -DENABLE_LEVELDB=1 -DLUA_INCLUDE_DIR=`locate -br ^luajit-2.1$` && make -j$(nproc) && cd bin
 

User avatar
ExeterDad
Member
 
Posts: 1717
Joined: Sun Jun 01, 2014 20:00
Location: New Hampshire U.S.A
In-game: ExeterDad

Re: [Server] HOMETOWN

by ExeterDad » Fri Jul 27, 2018 21:37

We use LuaJIT, always have :) Also we don't enable leveldb, we use postgres. And we are installed systemwide with a proper Systemd service rather than Run in place.
But I will take a peek at your server tune mod.
 

User avatar
doyousketch2
Member
 
Posts: 112
Joined: Tue Feb 05, 2013 16:06
Location: Ohio
GitHub: doyousketch2
In-game: Sketch2

Re: [Server] HOMETOWN

by doyousketch2 » Fri Jul 27, 2018 22:17

ExeterDad wrote:We use LuaJIT, always have :) Also we don't enable leveldb, we use postgres. And we are installed systemwide with a proper Systemd service rather than Run in place.


K, cool. Yea, wasn't saying for you to change the other things.
Just an example from what was listed in Calinou's one-line script.


The idea of the script is: that when a couple people are on,
players can enjoy greater values in a few key variables.
such as max_block_send_distance and item_entity_ttl.

As more players enter, those values are trimmed back, to optimize performance.
 

Miss Micah
Member
 
Posts: 109
Joined: Fri Jul 14, 2017 23:39
In-game: micah

Re: [Server] HOMETOWN

by Miss Micah » Sat Jul 28, 2018 23:55

I’m done with the server for a while...so yeah. Later.
God's Not Dead!!
You are Loved!!
Hiya! I'm Miss Micah XD
 

Nelly
Member
 
Posts: 11
Joined: Wed Jul 11, 2018 16:55
In-game: Tron

Re: [Server] HOMETOWN

by Nelly » Sun Jul 29, 2018 12:45

Miss Micah wrote:I’m done with the server for a while...so yeah. Later.

Why you done with server?
 

Miss Micah
Member
 
Posts: 109
Joined: Fri Jul 14, 2017 23:39
In-game: micah

Re: [Server] HOMETOWN

by Miss Micah » Sun Jul 29, 2018 20:31

Nelly wrote:
Miss Micah wrote:I’m done with the server for a while...so yeah. Later.

Why you done with server?


My feelings toward something on the sever have caught up with me....so yeah....
God's Not Dead!!
You are Loved!!
Hiya! I'm Miss Micah XD
 

User avatar
pangland
Member
 
Posts: 14
Joined: Sun Sep 03, 2017 12:11
In-game: pangland

Re: [Server] HOMETOWN

by pangland » Thu Aug 02, 2018 09:32

Hi ExeterDad! I cannot login to the server. Seems the server had crashed. Hoping that is not the server auto update again lol
 

PreviousNext

Return to Servers



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests