how to run a server on LINUX/Ubuntu

jonb123
New member
 
Posts: 8
Joined: Wed Feb 08, 2012 21:34

how to run a server on LINUX/Ubuntu

by jonb123 » Wed Feb 08, 2012 21:40

hello a friend of mine and i want to play a multiplayer game on minetest and i i dont know how to make a server( i cant find the minetestserver that was supposed to come with it please help can some post the minetestserver or help thanks in advance
 

User avatar
rinoux
Member
 
Posts: 184
Joined: Tue Dec 27, 2011 12:15
 

jonb123
New member
 
Posts: 8
Joined: Wed Feb 08, 2012 21:34

by jonb123 » Wed Feb 08, 2012 22:01

i dont know where minetestserver....and i cant change my ip address
 

User avatar
dannydark
Member
 
Posts: 428
Joined: Fri Aug 12, 2011 21:28
Location: Manchester, UK

by dannydark » Wed Feb 08, 2012 22:36

jonb123 wrote:i dont know where minetestserver....and i cant change my ip address


Hi jonb123,

You will need to compile the game from the source to get the minetestserver.

Unless you can find one already compiled I tend to just compile from source so I'm not sure if one has already been compiled for ubuntu and available for download.

You can find the source and the instructions to compile here: https://github.com/celeron55/minetest

I think I should update that wiki page as it does give across the impression that the server already exists by default which it doesn't, I did just copy that page from the official wiki and was meaning to edit it anyway.
 

jonb123
New member
 
Posts: 8
Joined: Wed Feb 08, 2012 21:34

by jonb123 » Thu Feb 09, 2012 14:13

i found minetestserver(in command line) how do i change my address (it is different than on my linux)... i would really like to play with my friend on minetest
 

User avatar
JSonic
Member
 
Posts: 68
Joined: Fri Jan 13, 2012 17:48
Location: Suomi Finland

by JSonic » Thu Feb 09, 2012 14:29

jonb123 wrote:i found minetestserver(in command line) how do i change my address (it is different than on my linux)... i would really like to play with my friend on minetest

Why should you change your ip address? Your friend just connects to your address (find out what is it in this page).
Stairs are cool!
Minetest-c55 for Puppy Linux
Minetest-c55 PPA: daily, stable
 

jonb123
New member
 
Posts: 8
Joined: Wed Feb 08, 2012 21:34

by jonb123 » Thu Feb 09, 2012 16:44

i get a connection time out(after 10 seconds)and i cant connect to anyone esle's room(world)
 

jonb123
New member
 
Posts: 8
Joined: Wed Feb 08, 2012 21:34

by jonb123 » Thu Feb 09, 2012 18:34

so how do i make a server?
 

User avatar
JSonic
Member
 
Posts: 68
Joined: Fri Jan 13, 2012 17:48
Location: Suomi Finland

by JSonic » Thu Feb 09, 2012 18:41

Are you sure that you've read the wiki page carefully?
Stairs are cool!
Minetest-c55 for Puppy Linux
Minetest-c55 PPA: daily, stable
 

jonb123
New member
 
Posts: 8
Joined: Wed Feb 08, 2012 21:34

by jonb123 » Thu Feb 09, 2012 20:44

I'm sure I have(I use port 80 opened) and it is not working
 

jonb123
New member
 
Posts: 8
Joined: Wed Feb 08, 2012 21:34

by jonb123 » Thu Feb 09, 2012 21:07

and port 30000 and i cant get it to work
 

User avatar
RabbiBob
Member
 
Posts: 335
Joined: Sat Jan 28, 2012 22:40
Location: /teleport 54,47,28
 

zoot686
Member
 
Posts: 11
Joined: Tue Jan 24, 2012 22:37

by zoot686 » Fri Feb 10, 2012 22:18

I'm sure I have(I use port 80 opened) and it is not working


Well port 80 is a no brainer as it's a
 

User avatar
dannydark
Member
 
Posts: 428
Joined: Fri Aug 12, 2011 21:28
Location: Manchester, UK

by dannydark » Sat Feb 11, 2012 16:05

jonb123 wrote:I'm sure I have(I use port 80 opened) and it is not working


You probably won't be able to use port 80 without some tinkering as by default its reserved for hypertext transfer protocol (HTTP).

Your best just opening the default MT port (30000) you will have to open this in your firewall rules, or just use a service like remobo or whatever that should do it for you.
Last edited by dannydark on Sat Feb 11, 2012 16:06, edited 1 time in total.
 

jonb123
New member
 
Posts: 8
Joined: Wed Feb 08, 2012 21:34

by jonb123 » Sat Feb 18, 2012 00:38

i did that and my friend got it and their C++ keeps crashing my guess is he has a corrupt registry and he is running vista(widows)
Last edited by jonb123 on Sat Feb 18, 2012 00:39, edited 1 time in total.
 


Return to Servers



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests