Page 1 of 1

[Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sun Feb 01, 2015 03:14
by mtmodder148
"Hydroponics" (hydroponics)

License: WTFPL

Dependencies:
default (Comes with minetest_game)
dye (Comes with minetest_game)
pipeworks?
mesecons?

Adds:
- A hydroponic bucket that works with pipeworks.
- A grow light that works with mesecons and an infinite (customizable) amount of nodes above soil.

How to Use:

Bucket -

- Can be used with pipeworks or (without pipeworks) placed next to water.
- It also counts toward both grassland and desert fertility.

Light -

- Can be used with mesecons or (without mesecons) punched to turn on.
- Can be placed infinitely (customizable) above soil/medium.

Screenshots:
+ Spoiler


Crafting:
+ Spoiler


Download: https://github.com/MT-Modder/hydroponics/archive/master.zip
Browse Code: https://github.com/MT-Modder/hydroponics
Dropbox: https://www.dropbox.com/s/dvi5kjhwl0oxs42/hydroponics.zip?dl=0

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sun Feb 01, 2015 13:19
by Topywo
Nice!

Iirc in mauvebic's hydro mod, there were 4 spaces between the earth and lightsource. You might want to consider that distance too for crops that grow higher than 1 node.

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sun Feb 01, 2015 15:39
by mtmodder148
I'll think about it, thanks for the input.

Edit: I've been fiddling with this idea and until I learn to set the lighting for air multi-node plants won't grow unless the mod checks for "airlike" or "buildable_to". Papyrus is one example of this.

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sun Feb 01, 2015 17:49
by mtmodder148
Updated: Now you can place the light however high up you want and it works with all growing plants.

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sun Feb 01, 2015 18:39
by Topywo
Great, thanks for making it possible :-)

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sun Feb 01, 2015 18:41
by mtmodder148
No thank you for giving me the idea :-). I would have never thought to do it.

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Mon Feb 02, 2015 00:23
by mtmodder148
I added a height max setting if someone wants to use it. It's located at the top of grow_light.lua. Default is 0, which means there is no height max.

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Wed Feb 04, 2015 06:01
by mtmodder148
Major cleanup/rewrite. See github for more info.

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sun Mar 01, 2015 23:04
by mtmodder148
This mod has been optimized and now runs a bit faster.

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Wed Dec 09, 2015 08:41
by tbillion
is there a way to get this to work with saplings?

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sat Feb 27, 2016 23:19
by mtmodder148
Sorry for the late reply but default saplings should work unless you have a mod such as ethereal because certain mods like that will override how they grow.

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Thu Mar 03, 2016 01:41
by mtmodder148
Another Complete Cleanup/Optimization/Rewrite
Whatever you wanna call it...

Changes:
- Remove a lot of unneeded comments
- Drop support for homedecor & moreblocks
- Unify grow light functions
- Update gravel texture
- Made the default light height 2

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Wed May 25, 2016 14:46
by benrob0329
I'm confused as to what this does for plants...

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Thu May 26, 2016 00:50
by mtmodder148
@benrob329

Nothing much. lol

The hydroponic bucket is best used with pipeworks otherwise it's just a different looking soil.

The hydroponic light can be placed, by default, 2 nodes above a plant and it will still grow.

So like this:

[light]
[air]
[plant]
[soil/medium]

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Thu May 26, 2016 01:28
by benrob0329
Does it help the plants grow better, like bonemeal?

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Thu May 26, 2016 02:26
by mtmodder148
No sorry.

But if you use tenplus1's farming_redo and ethereal mods then dirt will randomly drop a bone which can be crafted into bonemeal and used on those plants to make them grow faster, I believe.

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sat Dec 09, 2017 12:11
by casp3r
hi good job for the mod but i have a probleme nothing growing in my house
i've past 6 h to build a giant underground hydroponics room and nothing growing

i think the probleme is the growing light cause when i place the buckets outside they are no probleme
bucket with pipework work fine really good but i need a working growing light

i'm on mntst 0.4.16 with farming_redo 1.29

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sun Dec 10, 2017 04:40
by dawgdoc
casp3r wrote:hi good job for the mod but i have a probleme nothing growing in my house
i've past 6 h to build a giant underground hydroponics room and nothing growing

i think the probleme is the growing light cause when i place the buckets outside they are no probleme
bucket with pipework work fine really good but i need an working growing light

i'm on mntst 0.4.16 with farming_redo 1.29

It could be because light levels for torches was lowered either with 0.4.16 or 0.4.15. You now need something brighter to get plants and crops to grow anywhere other than outdoors. I haven't looked at the code to see what the light levels for the grow lights is, but maybe you could change it if necessary. LIkewise, I don't know if you could use a mese torch or mese lamp. The code could be specific for the grow lights, requiring you to use them.

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sun Dec 10, 2017 11:54
by casp3r
ok that's working with a mese lamp , i've compare the two code and ...
https://github.com/MT-Modder/hydroponic ... _light.lua
Code: Select all
minetest.register_node("hydroponics:grow_light_on", {
   description = "Hydroponic Grow Light (On)",
   tiles = {
      "hydroponics_grow_light_ts.png",
      "hydroponics_grow_light_b_on.png",
      "hydroponics_grow_light_ts.png"
   },
   light_source = 14, -- i'm changing it to the meselamp value (default.LIGHT_MAX)
   drop = "hydroponics:grow_light_off",
   groups = {snappy = 2, not_in_creative_inventory = 1},
   sounds = default.node_sound_stone_defaults(),
   on_punch = function(pos, node, puncher, pointed_thing)
      if not mesecons_mod then
         hydroponics.toggle_light(pos, false)
      else
         return
      end
end,


it's working now :)
BUT only on the first block under how can i make it working on 2 block under, somebody can tell me the line to add or change for this
i think the probleme is here maybe outdated or something like this

Code: Select all
-- How far lights can be from a plant. 0 = infinite
local height_max = 2

local grow_light_rules = {
   {x = 1, y = 0, z = 0},
   {x = -1, y = 0, z = 0},
   {x = 0, y = -1, z = 0},
   {x = 0, y = 1, z = 0},
   {x = 0, y = 0, z = -1},
   {x = 0, y = 0, z = 1},
}

function hydroponics.toggle_light(pos, toggle_state, dug)
   if toggle_state then
      minetest.set_node(pos, {name = "hydroponics:grow_light_on"})
   elseif not dug then
      minetest.set_node(pos, {name = "hydroponics:grow_light_off"})
   end
   local p = {x = pos.x, y = pos.y - 1, z = pos.z}
   local n = minetest.get_node(p)
   local height = 0
   while n.name == "air" and height ~= height_max do
      if toggle_state then
         minetest.set_node(p, {name = "air", param1 = 238})
      else
         minetest.set_node(p, {name = "air", param1 = 0})
      end
      p = {x = p.x, y = p.y - 1, z = p.z}
      n = minetest.get_node(p)
      height = height + 1
end

Re: [Mod] Hydroponics [git] [hydroponics]

PostPosted: Sat Jun 01, 2019 18:35
by SpinKitty
I just joined a server which has this mod. How do you farm with this mod? I've got some seeds from the hydro plants, but I can't find recipes for setting up the farming situation. (I haven't stumbled across someone else's setup, either.) I tried creating the bucket from the GitHub readme about hydroponics, but it didn't create anything, so it's possible the mod is not set up fully. However, does anyone have pictures or a tutorial about this?

(Meanwhile, I'm using the farming mod.)