How to create maps?

Post Reply
crazy_baboon
Member
Posts: 96
Joined: Sat Oct 17, 2015 10:47

How to create maps?

by crazy_baboon » Post

Hi everyone,

I'm new to this forum, I am crazy_baboon.

I was googling on how to generate maps on minetest but found nothing that could really be useful for me.

Anyone knows how to generate a flat world of normal land mass (with normal minerals) submerged in a thin layer of 1 element of water?

Many thanks
crazy_baboon

User avatar
twoelk
Member
Posts: 1398
Joined: Fri Apr 19, 2013 16:19
GitHub: twoelk
IRC: twoelk
In-game: twoelk
Location: northern Germany

Re: How to create maps?

by twoelk » Post

flatgen by krock

crazy_baboon
Member
Posts: 96
Joined: Sat Oct 17, 2015 10:47

Re: How to create maps?

by crazy_baboon » Post

Thanks twoelk! However I could not change the surface nodes to water, even though I made the following change to the init.lua of the flatgen mod:

flatgen.cover = "default:dirt_with_grass"

to

flatgen.cover = "default:water"

why is this not working?

User avatar
Don
Member
Posts: 1643
Joined: Sat May 17, 2014 18:40
GitHub: DonBatman
IRC: Batman
In-game: Batman

Re: How to create maps?

by Don » Post

Set water_level to a higher number.
Many of my mods are now a part of Minetest-mods. A place where you know they are maintained!

A list of my mods can be found here

crazy_baboon
Member
Posts: 96
Joined: Sat Oct 17, 2015 10:47

Re: How to create maps?

by crazy_baboon » Post

What do you mean? There is no variable called water_level on the init.lua file.

User avatar
rubenwardy
Moderator
Posts: 6289
Joined: Tue Jun 12, 2012 18:11
GitHub: rubenwardy
IRC: rubenwardy
In-game: rubenwardy
Location: United Kingdom
Contact:

Re: How to create maps?

by rubenwardy » Post

crazy_baboon wrote:What do you mean? There is no variable called water_level on the init.lua file.
minetest.conf.example#L812

crazy_baboon
Member
Posts: 96
Joined: Sat Oct 17, 2015 10:47

Re: How to create maps?

by crazy_baboon » Post

Already changed the water_level to 200 on the 'minetest.conf.example' file and it did not work. why?

User avatar
Don
Member
Posts: 1643
Joined: Sat May 17, 2014 18:40
GitHub: DonBatman
IRC: Batman
In-game: Batman

Re: How to create maps?

by Don » Post

Remove .example. It needs to be

minetest.conf
Many of my mods are now a part of Minetest-mods. A place where you know they are maintained!

A list of my mods can be found here

Dartmouth
Member
Posts: 121
Joined: Sat Dec 06, 2014 14:39

Re: How to create maps?

by Dartmouth » Post

Don wrote:Remove .example. It needs to be

minetest.conf
Don't remove example, there should be a separate file without the .example in its' name. Although you might have noticed that if you tried renaming it :)

User avatar
Don
Member
Posts: 1643
Joined: Sat May 17, 2014 18:40
GitHub: DonBatman
IRC: Batman
In-game: Batman

Re: How to create maps?

by Don » Post

Dartmouth wrote:
Don wrote:Remove .example. It needs to be

minetest.conf
Don't remove example, there should be a separate file without the .example in its' name. Although you might have noticed that if you tried renaming it :)
My mistake.

In the example file the settings are all commented out. For example water_level looks like this
#water_level = 1

You need to remove the #
If the # is there then minetest will ignore it.
Many of my mods are now a part of Minetest-mods. A place where you know they are maintained!

A list of my mods can be found here

crazy_baboon
Member
Posts: 96
Joined: Sat Oct 17, 2015 10:47

Re: How to create maps?

by crazy_baboon » Post

I tried water_level = 200 (I removed the comments). Nothing happened!

Dartmouth
Member
Posts: 121
Joined: Sat Dec 06, 2014 14:39

Re: How to create maps?

by Dartmouth » Post

Did you start a new world? Certain settings will only take effect on new worlds or ungenerated chunks.

User avatar
twoelk
Member
Posts: 1398
Joined: Fri Apr 19, 2013 16:19
GitHub: twoelk
IRC: twoelk
In-game: twoelk
Location: northern Germany

Re: How to create maps?

by twoelk » Post

crazy_baboon wrote:Thanks twoelk! However I could not change the surface nodes to water, even though I made the following change to the init.lua of the flatgen mod:

flatgen.cover = "default:dirt_with_grass"

to

flatgen.cover = "default:water"

why is this not working?

Code: Select all

flatgen.cover	= "default:water_source"
flatgen.under	= "default:dirt"
flatgen.ground	= "default:stone"
seems to work for me to get a layer of one node deep water.
Note that the "not flowing water block" is called default:water_source

now caves and ores is another story


aaand for raising the sealevel you may find this old thread about Creating Ocean World with an island useful.

As for worlds with lots of water there are also the Archipelago mapgen by paramat and the Unter Null mod by Casimir, not to forget the Superflat MapGen by srifqi that allows to tweak other things than Krock's flatgen.

crazy_baboon
Member
Posts: 96
Joined: Sat Oct 17, 2015 10:47

Re: How to create maps?

by crazy_baboon » Post

thanks thoelk! that works for me too

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests