Rozmowy po Polsku.

Polish
User avatar
Ragnarok
Member
Posts: 216
Joined: Thu Mar 22, 2012 12:56
Location: Poland
Contact:

by Ragnarok » Post

Co Wy na to żeby w sygnaturce oznaczać jakoś kraj pochodzenia (w sensie PL)? Wydaje mi się, że do kogoś gadającego po polskiemu pisałem na priv po angielsku - trochę lipa ;) Czy to zły pomysł?

EDIT:
W sumie cactuz_pl mógłby sobie odpuścić oznaczanie ;)
Last edited by Ragnarok on Wed Feb 06, 2013 07:39, edited 1 time in total.

User avatar
BZab
Member
Posts: 126
Joined: Mon Jan 28, 2013 10:04
Location: Poland

by BZab » Post

Jak złapię chwilę, i skończę te textury do anty-grawitki to mogę jakąś sygną typową dla nas spróbować zrobić ;P
Albo lepiej - userbara ;) (Lepiej mi wychodzą, mniej roboty)

User avatar
Ragnarok
Member
Posts: 216
Joined: Thu Mar 22, 2012 12:56
Location: Poland
Contact:

by Ragnarok » Post

@BZab Jestem za =) Zwłaszcza za userbarem. Tylko czy... admini nie będą się przyburzać? Niby:
Graphical smileys are disallowed. Animated avatars are disallowed.
Innych rzeczy w temacie (na temat userbara) nie znalazłem.

User avatar
BZab
Member
Posts: 126
Joined: Mon Jan 28, 2013 10:04
Location: Poland

by BZab » Post

Image
Zrobione :D Renderka nie mogłem dobrego znaleźć - to bez jest

Tylko jak do podpisu wrzucić... :/

EDIT: Widzę ktoś tu się QjackCTL 'em bawi :D

@Down: Wiem, już próbowałem :P
Last edited by BZab on Wed Feb 06, 2013 14:13, edited 1 time in total.

User avatar
cactuz_pl
Member
Posts: 876
Joined: Tue Jun 05, 2012 16:34
Location: Poland

by cactuz_pl » Post

Do swojego nicku dodałem "pl" nie ze względu na forum a ze względu na samą grę. Mimo wszystko okazało się to bezcelowe, bo z kilkoma polakami przez kilka pierwszych dni i tak rozmawiałem po angielsku, natomiast obcokrajowcy ciągle pytali co to znaczy "pl". Niestety nie da się teraz zmienić nazwy na forum, ani na serwerze (uprawnienia i zamknięte skrzynie).

Co do sygnaturki, to chyba jest zbędna, pod naszymi awatarami jest podany kraj pochodzenia.

Edit: Ponadto obrazki w sygnaturze nie wyświetlają się.
Last edited by cactuz_pl on Wed Feb 06, 2013 14:09, edited 1 time in total.
Nope

User avatar
Ragnarok
Member
Posts: 216
Joined: Thu Mar 22, 2012 12:56
Location: Poland
Contact:

by Ragnarok » Post

@BZab
Zacny userbar :) No szkoda, że się nie da wrzucić do sygnaturki. Jak już próbowaliście to nie będę sprawdzał ;P
Co do QjackCtl to więcej się bawię w LMMS, chociaż Minetest skutecznie od tego odciąga ;)

@cactuz_pl
Public License ;P

Swoją drogą to jest jakaś metoda na przywrócenie uprawnień? Chociaż na chwilę? Jak ostatnio przenosiłem budynek ze stalowymi drzwiami za pomocą WorldEdita to efekt był taki, że nie mogłem żadnych otworzyć ani zbić. No i musiałem jeszcze raz eksportować budowlę do pliku - tym razem bez drzwi.

User avatar
BZab
Member
Posts: 126
Joined: Mon Jan 28, 2013 10:04
Location: Poland

by BZab » Post

UBka to tak na prędce robiłem, może 10 min max ;D
@EDIT: Właśnie się przekonałem że ubek by się przydał, bo mało kto patrzy na rubryczkę "from" ;)
Last edited by BZab on Fri Feb 08, 2013 22:59, edited 1 time in total.

User avatar
Ragnarok
Member
Posts: 216
Joined: Thu Mar 22, 2012 12:56
Location: Poland
Contact:

by Ragnarok » Post

Tym razem to nie ja ;P Swoją drogą odświeżę trochę wątek bo coś przycichło tutaj. Wszyscy budują i nie mają czasu gadać ;)

User avatar
wiktorXD1999
New member
Posts: 3
Joined: Sat Aug 03, 2013 12:31

by wiktorXD1999 » Post

siema

User avatar
wiktorXD1999
New member
Posts: 3
Joined: Sat Aug 03, 2013 12:31

by wiktorXD1999 » Post

zna ktos jakies polskie servy

User avatar
wiktorXD1999
New member
Posts: 3
Joined: Sat Aug 03, 2013 12:31

by wiktorXD1999 » Post

ej nie wiecie czemu w minetescie mam podmienione tekstury sciegalem orginalna gre ale naprzyklad w ekwipunku zamiast drewna mam wode plis o pomoc

User avatar
gniewoszmoto
New member
Posts: 1
Joined: Wed Jan 01, 2014 14:28

by gniewoszmoto » Post

Witam rodakow. Super ze znalazlem klona minecrafta (ktory nie chcial ruszyc na laptopie dell 1520:)).
Czy jest gdziej jakas instrukcja dla poczatkujacych ja zaczac gre itd? Bo narazie to mam pare cegiel i jest nusno jak na minecraft pocket edition (psp).
Dzieki

User avatar
Ragnarok
Member
Posts: 216
Joined: Thu Mar 22, 2012 12:56
Location: Poland
Contact:

by Ragnarok » Post

Na początek poinstaluj sobie różne mody (jeśli tylko sprzęt uciągnie): animals, plantlife, nature, mesecons, moretrees, moreblocks, moreores, homedecor, technic i inne. Bez tego Minetest (ale i Minecraft) sporo traci, a z modami rozgrywka (?) jest sporo ciekawsza. Przydaje się też jakieś łóżko. Możesz wziąć moda na papirusowe (Papyrus Bed) ode mnie albo Pilz Adama - jego wersja przesuwa spawn point do pozycji łóżka, ale moje ładniejsze ;P

Gra się praktycznie tak jak w Minecrafta, więc możesz wykorzystać tamtejsze poradniki. Receptury kraftingu masz podane zazwyczaj w wątkach poszczególnych modów, ewentualnie w plikach readme (czy podobnych). Receptury na kilof, łopatę, miecz i inne podstawowe rzeczy są takie jak w Minecrafcie: np kilof 3x drewno/cobble/stal/inne w górnym rzędzie, poziomo i pionowo przez środek dwa patyki. Patyki robisz z drewna, a to z pniaczków, które zetniesz. Eksperymentuj.

Powodzenia i baw się dobrze :)

User avatar
AfroNinja
New member
Posts: 1
Joined: Wed Feb 05, 2014 19:16

by AfroNinja » Post

Ja także się witam z wami, jako nowy gracz. I moje pierwsze pytanie, to czy jest polska wiki Minetesta a jeśli niema to wspólnymi siłami można by taką stworzyć. :)

User avatar
sawik
Member
Posts: 16
Joined: Sun Jan 12, 2014 18:11
GitHub: Sawiq
In-game: Sawik
Location: Poland

by sawik » Post

Również chciałem się przywitać :) Miło widzieć, że dzieje się coś takiego jak minetest - sporo zabawy za darmo i legalnie!

Chciałem też zapytać o uprawnienia do serwera redcraba - wszedłem sobie, żeby zobaczyć co tam tworzycie i chętnie bym z Wami pograł, o ile serwer wciąż żyje :) Rozumiem, że powinienem zapytać w temacie serwera z linku powyżej? Tylko tyle, że sobie naszkodziłem - wskoczyłem do jakiejś kopalni i wyleźć nie mogę bez uprawnień do latania...

User avatar
cactuz_pl
Member
Posts: 876
Joined: Tue Jun 05, 2012 16:34
Location: Poland

by cactuz_pl » Post

sawik wrote:Również chciałem się przywitać :) Miło widzieć, że dzieje się coś takiego jak minetest - sporo zabawy za darmo i legalnie!

Chciałem też zapytać o uprawnienia do serwera redcraba - wszedłem sobie, żeby zobaczyć co tam tworzycie i chętnie bym z Wami pograł, o ile serwer wciąż żyje :) Rozumiem, że powinienem zapytać w temacie serwera z linku powyżej? Tylko tyle, że sobie naszkodziłem - wskoczyłem do jakiejś kopalni i wyleźć nie mogę bez uprawnień do latania...
Nie potrzebujesz uprawnień do latania, wystarczy, że w grze (oknie czatu) wpiszesz /spawn Sprawi to że pojawisz się w punkcie startowym.

Co do uprawnień do budowania na serwerze, musisz wpisać: /setemail TWÓJ@EMAIL.pl , następnie twoje hasło zostanie zresetowane a uprawnienia przydzielone. Nowe hasło znajdziesz na swoim e-mailu, hasło te możesz później zmienić na swoje stare hasło.

Całość procedury uzyskiwania uprawnień i inne przydatne rzeczy dotyczące serwera Redcraba znajdziesz tu: viewtopic.php?id=1705
Last edited by cactuz_pl on Tue Apr 08, 2014 12:40, edited 1 time in total.
Nope

User avatar
sawik
Member
Posts: 16
Joined: Sun Jan 12, 2014 18:11
GitHub: Sawiq
In-game: Sawik
Location: Poland

by sawik » Post

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam, za głupie pytanie - faktycznie w pierwszym poście było wszystko wyjaśnione.

Mam natomiast inny problem - po ponownym zalogowaniu nie ładuje mi się zawartość świata - stoję w próżni... Komendy działają - podałem swój adres email i udało mi się przenieść na spawn (zmieniły się współrzędne) jednak wciąż niczego nie widziałem.

Czy może być to problem z niezgodnością wersji serwera i klienta? Ja używam wersji 4.9 dostarczanej z debianem a serwer to jak widzę 4.4...
Ale zaznaczam, że przy pierwszym logowaniu wszystko śmigało!

User avatar
cactuz_pl
Member
Posts: 876
Joined: Tue Jun 05, 2012 16:34
Location: Poland

by cactuz_pl » Post

Nie ma za co przepraszać.

Co do "próżni", to masz rację, chodzi o klienta. Jest to bardzo częsty problem na tym serwerze. Musisz użyć starszej wersji.
Nope

juniorjpdj
New member
Posts: 1
Joined: Fri Mar 13, 2015 07:32
GitHub: juniorjpdj
IRC: juniorjpdj
In-game: juniorjpdj
Location: Poland

Re: Rozmowy po Polsku.

by juniorjpdj » Post

Witam wszystkich ;)

User avatar
Sware
Member
Posts: 10
Joined: Tue Oct 02, 2012 17:59
Location: Poland

Re: Rozmowy po Polsku.

by Sware » Post

ale martwo xD

NverConfusdForNothin
New member
Posts: 5
Joined: Sat Nov 07, 2015 01:36
GitHub: loa-in-
In-game: rnarko
Location: Europe

Re: Rozmowy po Polsku.

by NverConfusdForNothin » Post

Ja to zapraszam na MinetestForFun serwer survival pvp.
PvP jeszcze nie próbowałem, ale serwer jest ciekawy, stabilny i jest tam zazwyczaj z 3 osoby. Moglibyśmy jakąś polską "gildię" zrobić bo francuzi trzymają się razem (jest ich z 4) i grupowo biją bossa (jest!), a ja to w sumie nawet nikogo nie spotkałem ingame. Kręci się też kilku samotników jak ja.

Bardzo też podoba mi się zasada żeby unikać niszczenia/zmieniania powierzchni, więc ludzie co walną kopalnię odkrywkową zamiast pięknej zatoczki dostaną pewnie po łbie i admin przywróci.

Oprócz tego, luz i swoboda.

Pozdrawiam ziomków graczy niekonwencjonalnych (i konwencjonalnych też) :)
[PL]
- Never confused for naught.
-- me

KamaZ
New member
Posts: 7
Joined: Mon Mar 14, 2016 15:12
IRC: KamaZ
In-game: KamaZ
Location: Mazovia, Poland

Re: Rozmowy po Polsku.

by KamaZ » Post

No cześć, panowie.
Nowy tu jestem :)
Sorry for my english, my brain smells a lot >.<

lovelas
New member
Posts: 3
Joined: Sun Mar 13, 2016 16:21
GitHub: lovelas

Re: Rozmowy po Polsku.

by lovelas » Post

Witam wszystkich,

pracuję nad polskim tłumaczeniem tutoriala (http://wiki.minetest.net/Subgames/Tutorial).

Jest ono do pobrania tutaj: https://github.com/lovelas/minetest_tut ... master.zip

Należy po rozpakowaniu archiwum podmienić pliki w katalogu ~/minetest/games/tutorial/

Chętnych zapraszam do przetestowania i przesłania błędów i propozycji do innego przetłumaczenia fragmentów tutoriala. Myślę, że naprawdę warto dopracować go z myślą o nowych użytkownikach z Polski (zwłaszcza tych najmniejszych)

User avatar
Andreas11141
New member
Posts: 5
Joined: Tue Jul 12, 2016 14:44
Location: Poland

by Andreas11141 » Post

Witam wszystkich polaków i obcokrajowców!
Jeżeli ktoś jest zainteresowany programowaniem modów to przekierowuje do mojego postu o programie Minetest Mod Maker (tworzony przeze mnie). viewtopic.php?f=14&t=15142

Jeżeli program wam się spodoba to skomentujcie mój post (link wyżej)

Ciekawe, czy tym programem dołożę cegiełkę w rozwoju minetesta :)

miloszs
Member
Posts: 184
Joined: Thu Jul 07, 2016 21:20
GitHub: miloszs
IRC: miloszs mmmm
In-game: miloszs mmmm
Location: Poland

Re: Rozmowy po Polsku.

by miloszs » Post

witam was. mam tylko 2 servery bez modów w minetest. umiecie robić servery z modami? gram w minetesta już 1 rok

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest