Mob runs backwards, floats and has gaps in texture

User avatar
Merlin
Member
 
Posts: 63
Joined: Tue Dec 09, 2014 22:07
Location: germany
GitHub: sct-0
In-game: my

Mob runs backwards, floats and has gaps in texture

by Merlin » Tue Jan 19, 2016 03:43

Hi,

I made a chicken to run around in MT and for some reason it's moving backwards even though in Blender, the orientation of the model is right.
Also, there are gaps in the texture at the edges of the model, even though there are no gaps in the texture file itself.

Image
(Look at the beak.)

The model is made in Blender and exported as a DirectX file.

Any help with these issues will be greatly appreciated.
Last edited by Merlin on Wed Jan 20, 2016 01:25, edited 1 time in total.
 

User avatar
stu
Member
 
Posts: 923
Joined: Sat Feb 02, 2013 02:51
Location: United Kingdom
GitHub: stujones11

Re: Mob runs backwards and has gaps in texture

by stu » Tue Jan 19, 2016 19:52

Merlin wrote:Hi,

I made a chicken to run around in MT and for some reason it's moving backwards even though in Blender, the orientation of the model is right.
Also, there are gaps in the texture at the edges of the model, even though there are no gaps in the texture file itself.

The model is made in Blender and exported as a DirectX file.

Any help with these issues will be greatly appreciated.


The gaps are probably caused by non-manifold errors in the mesh as for the direction, minetest is just weird like that and it's unlikely to be fixed for legacy reasons. Just rotate the model in Blender before you export.
 

User avatar
Merlin
Member
 
Posts: 63
Joined: Tue Dec 09, 2014 22:07
Location: germany
GitHub: sct-0
In-game: my

Re: Mob runs backwards and has gaps in texture

by Merlin » Wed Jan 20, 2016 01:20

I checked for non-manifold errors and none turned up, so I guess that's not the problem.

Just noticed that, in fact, the chickens are floating. Any idea what's the cause of that?
 

User avatar
stu
Member
 
Posts: 923
Joined: Sat Feb 02, 2013 02:51
Location: United Kingdom
GitHub: stujones11

Re: Mob runs backwards and has gaps in texture

by stu » Wed Jan 20, 2016 18:51

Merlin wrote:I checked for non-manifold errors and none turned up, so I guess that's not the problem.

Just noticed that, in fact, the chickens are floating. Any idea what's the cause of that?

The only other thing I can think of is a UV mapping error, use snap-to-pixels to make sure you've not mapped any of the transparent background.
For floating chickens, I'd need to see some code. I don't think that has anything to do with the model itself.

Perhaps you need to tell them about gravity?

Code: Select all
object:setacceleration({x=0, y=-10, z=0})

Edit: Be sure to set physical=true if you do that or your 'chickens' will disappear into the ground forever...
 

User avatar
Merlin
Member
 
Posts: 63
Joined: Tue Dec 09, 2014 22:07
Location: germany
GitHub: sct-0
In-game: my

Re: Mob runs backwards, floats and has gaps in texture

by Merlin » Thu Jan 21, 2016 08:00

Maybe I should've added that the texture error only occurs in MT and not on the actual model in Blender.
 

User avatar
stu
Member
 
Posts: 923
Joined: Sat Feb 02, 2013 02:51
Location: United Kingdom
GitHub: stujones11

Re: Mob runs backwards, floats and has gaps in texture

by stu » Thu Jan 21, 2016 23:10

Merlin wrote:Maybe I should've added that the texture error only occurs in MT and not on the actual model in Blender.

Sorry , I am not sure why that would be. If you upload your .blend file, maybe I or someone else can figure out what is causing the problem.
 

User avatar
Merlin
Member
 
Posts: 63
Joined: Tue Dec 09, 2014 22:07
Location: germany
GitHub: sct-0
In-game: my

Re: Mob runs backwards, floats and has gaps in texture

by Merlin » Thu Jan 21, 2016 23:21

There you go. : )
https://www.sendspace.com/file/h97iei

I know that one of the legs is not appearing because of a missing texture, and the armature isn't working right at the moment, my focus lies on the texture errors which e.g. occur at the beak and seemingly only in MT.
 

User avatar
stu
Member
 
Posts: 923
Joined: Sat Feb 02, 2013 02:51
Location: United Kingdom
GitHub: stujones11

Re: Mob runs backwards, floats and has gaps in texture

by stu » Fri Jan 22, 2016 17:43

Ok I think I've got it, your texture has a partial transparency around the lower beak area, unfortunately minetest does not support partial transparencies on entities and will display them as fully transparent, hence the gaps.

Image
 

User avatar
Merlin
Member
 
Posts: 63
Joined: Tue Dec 09, 2014 22:07
Location: germany
GitHub: sct-0
In-game: my

Re: Mob runs backwards, floats and has gaps in texture

by Merlin » Sun Jan 24, 2016 19:45

Thanks, that was the problem! :D
My chicken's now happily running around without any holes.
 


Return to Modding Discussion



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest