Copie, cut and insert in chat

DEV
New member
 
Posts: 9
Joined: Mon Jul 10, 2017 08:21
In-game: DEV DEV04

Copie, cut and insert in chat

by DEV » Thu Jul 13, 2017 21:23

1. Select a text:
-strg+a to select all
-shift+ <- /-> select a letter

2. Use this text:
-press strg+c to copie
-press strg+x to cut (copie and delete)

3. insert:
You don't need select a text to use this
-press strg+v to load the copied text
Last edited by DEV on Thu Jul 13, 2017 21:26, edited 1 time in total.
Languages: English, German---My Server:World of Parcours and Mazes
 

LaserJet
Member
 
Posts: 95
Joined: Tue Nov 08, 2016 00:28
Location: United States, Texas
In-game: LaserJet

Re: Kopie, cut and insert in chat

by LaserJet » Thu Jul 13, 2017 21:25

what is strg
<843jdc> Done. Bye Baggins.
<LaserJet> THANK YOU AiTechEye FOR YOUR HELP ON GETTING MINETEST ON A PC!!!
 

DEV
New member
 
Posts: 9
Joined: Mon Jul 10, 2017 08:21
In-game: DEV DEV04

Re: Kopie, cut and insert in chat

by DEV » Thu Jul 13, 2017 21:30

LaserJet wrote:what is strg

Strg=Steuerung
Picture:https://goo.gl/images/dm11MX
Last edited by DEV on Thu Jul 13, 2017 21:35, edited 1 time in total.
Languages: English, German---My Server:World of Parcours and Mazes
 

LaserJet
Member
 
Posts: 95
Joined: Tue Nov 08, 2016 00:28
Location: United States, Texas
In-game: LaserJet

Re: Kopie, cut and insert in chat

by LaserJet » Thu Jul 13, 2017 21:31

DEV wrote:
LaserJet wrote:what is strg

Strg=Steuerung

so is that suppose to be a button or what
<843jdc> Done. Bye Baggins.
<LaserJet> THANK YOU AiTechEye FOR YOUR HELP ON GETTING MINETEST ON A PC!!!
 

DEV
New member
 
Posts: 9
Joined: Mon Jul 10, 2017 08:21
In-game: DEV DEV04

Re: Kopie, cut and insert in chat

by DEV » Thu Jul 13, 2017 21:37

LaserJet wrote:
DEV wrote:
LaserJet wrote:what is strg

Strg=Steuerung

so is that suppose to be a button or what

Open the picture:https://goo.gl/images/dm11MX
Languages: English, German---My Server:World of Parcours and Mazes
 

User avatar
MineYoshi
Member
 
Posts: 5300
Joined: Wed Jul 08, 2015 13:20
Location: Colombia

Re: Copie, cut and insert in chat

by MineYoshi » Thu Jul 13, 2017 21:38

"Strg" is "Ctrl" for you USA kids.
I don't understand how simply explaining how to "Copy and Paste" with keyboard commands can become a topic, i'm sure most of the people here knows to do so; the people that doesn't know either doesn't need to do so or simply learns to do so from other sources. I haven't really needed to "Copy and Paste" a text in the Minetest's chat.

Resuming the first post is kind of much selecting the text, press "Ctrl+C" to copy, then going to Minetest's chat and press "Ctrl+V" to paste. Simple stuff.
I believe in Jah | Oi, Nik Euskaraz ditz egiten dut. | Hablo Español.
 

User avatar
ExeterDad
Member
 
Posts: 1597
Joined: Sun Jun 01, 2014 20:00
Location: New Hampshire U.S.A
In-game: ExeterDad

Re: Copie, cut and insert in chat

by ExeterDad » Thu Jul 13, 2017 23:34

Actually this is worth more discussion as far as I'm concerned.
I can not, or haven't properly learned how to copy or select text in chat. I'm on Linux with somewhat dependable pasting into chat. Also I can copy and paste (most of the time) into or from a formspec.
The OP outlined how to copy chat with shift+a or shift+arrows.
That is news to me and I can't seem to do it. Is this from the f10 console? Or is it from "t" chat?
Anyone care to share more info on selecting text? I've never seen any highlighting or anything that even hints at being selected.
Thanks!
 

User avatar
BBmine
Member
 
Posts: 3360
Joined: Sun Jul 12, 2015 22:51
Location: USA
GitHub: BBmine
IRC: BBmine
In-game: Baggins

Re: Copie, cut and insert in chat

by BBmine » Sat Jul 15, 2017 01:15

Actually....Yeah...

One trick is to do Ctrl+V twice when you're in minetest :P
God's not dead! -- Mods, Servers, My Youtube Channel My forum Good Music -- Never gonna give you up!!
 

User avatar
sorcerykid
Member
 
Posts: 673
Joined: Fri Aug 26, 2016 15:36
Location: Illinois, USA
In-game: Nemo

Re: Copie, cut and insert in chat

by sorcerykid » Mon Jul 24, 2017 22:35

I'm pretty sure the only text in chat that can be selected is the current input line, not the chat history.
 

DEV
New member
 
Posts: 9
Joined: Mon Jul 10, 2017 08:21
In-game: DEV DEV04

Re: Copie, cut and insert in chat

by DEV » Tue Jul 25, 2017 23:56

MineYoshi wrote:I don't understand how simply explaining how to "Copy and Paste" with keyboard commands can become a topic

Some players dont know that this in Minetest chat work too
Languages: English, German---My Server:World of Parcours and Mazes
 

User avatar
GreenDimond
Member
 
Posts: 1034
Joined: Wed Oct 28, 2015 01:26
Location: A rip in the space-time continuum.
GitHub: GreenXenith
IRC: GreenDimond
In-game: GreenDimond

Re: Copie, cut and insert in chat

by GreenDimond » Wed Jul 26, 2017 00:27

Currently the only text from Minetest that you can work with is that of any sort of display (ie. formspecs or signs) and the line you are working with. On some systems, you can copy from outside Minetest into chat and formspecs. Sometimes if you paste into chat (ctrl+v), nothing shows up. Do Ctrl+v again and it should show up. If you have pasted before and you do ctrl+v for something new, you might see the old thing that you pasted. This is the same bug as the other thing, so just delete what you pasted (press the down arrow to clear the line) and do ctrl+v again. It is a good idea before you type something with a paste, to open chat, do ctrl+v, press down, then type what you want to type. If you want to copy something from your current line, press and hold shift and press the left or right arrow key until what you want is selected. Then, either press ctrl+c if you want to copy it, or Delete if you want to delete it. While shift-selecting, you can press ctrl at the same time to select by word instead of letter. If you want to re-say a line or copy from something you already said, press the up arrow to scroll through your chat history (what you have said) and copy/say as needed. There is currently no way to copy/paste from other people's chat.
My YouTube channel. I moderate the HOMETOWN Server. My Mods: Tac Nayn - Sandplus - Waffles - Pumpkin Spice - Christmas Decor ✂️- - - - -
 

Byakuren
Member
 
Posts: 697
Joined: Tue Apr 14, 2015 01:59
GitHub: raymoo
IRC: Hijiri
In-game: Raymoo

Re: Copie, cut and insert in chat

by Byakuren » Wed Jul 26, 2017 01:24

Minetest doesn't properly allow paste from X for non-ascii characters. It comes out as (for example) バナナ => \u30d0\u30ca\u30ca.
Every time a mod API is left undocumented, a koala dies.
 

User avatar
sorcerykid
Member
 
Posts: 673
Joined: Fri Aug 26, 2016 15:36
Location: Illinois, USA
In-game: Nemo

Re: Copie, cut and insert in chat

by sorcerykid » Thu Jul 27, 2017 04:14

So apparently this just happened :)

Image

What began as a rudimentary formspec to copy text from chat turned into a fully-featured chat history viewer, including the ability to filter messages by player as well as by PM or shout, and even to search for specified phrases within the message text.

It's as simple as the command /chat or /chat [search_phrase]

To find all instances of "d*g", I used the asterisk which represents a wildcard character. Of course, I could combine that search phrase with the other filters for more specific matches, if needed.

Image

Best of all, because the message buffer is completely server-side, it is possible to view and copy the chat history that occurred prior to logging in. And yes, it even stores offline PMs!
 

User avatar
ExeterDad
Member
 
Posts: 1597
Joined: Sun Jun 01, 2014 20:00
Location: New Hampshire U.S.A
In-game: ExeterDad

Re: Copie, cut and insert in chat

by ExeterDad » Thu Jul 27, 2017 11:01

Nicely done! Oddly I've been working on the same thing, but not as fancy. It's simply non filtered chat.
Yours seems more useful. :)
 

salahzar
Member
 
Posts: 20
Joined: Sat Jul 22, 2017 23:10
IRC: salahzar

Re: Copie, cut and insert in chat

by salahzar » Tue Aug 08, 2017 13:17

is that @sorcerykid chat history or @exeterdad some publicly available mods I can find on github?
 

gpcf
Member
 
Posts: 166
Joined: Fri May 27, 2016 10:48
In-game: gabriel

Re: Copie, cut and insert in chat

by gpcf » Tue Aug 29, 2017 21:29

How about adding GNU readline support to the chat?
 

User avatar
sorcerykid
Member
 
Posts: 673
Joined: Fri Aug 26, 2016 15:36
Location: Illinois, USA
In-game: Nemo

Re: Copie, cut and insert in chat

by sorcerykid » Thu Sep 07, 2017 02:43

salahzar wrote:is that @sorcerykid chat history or @exeterdad some publicly available mods I can find on github?


I will see what I can do, but as it stands most of my mods take advantage of capabilities only available in my fork of the engine. If I find time, I can certainly see about releasing a limited version of the chat_history without the dependencies.
 

User avatar
Andrey01
Member
 
Posts: 1740
Joined: Wed Oct 19, 2016 15:18
Location: Russia, Moscow
GitHub: Andrey2470T
In-game: Andrey01

Re: Copie, cut and insert in chat

by Andrey01 » Wed Sep 13, 2017 20:22

I tried similar actions with chat (copy from/to chat a text, insert to the chat a text), but nothing worked... Really no it?
I like and i am learning to build nice and great houses, palaces, infrastructures and etc... in Minetest!
My Mods:
Unfinished:Medicine,Cube Nodes.

Old:Sweet Machine,Drink Machine

My Favourite Servers:
just test, Switchboard PvP made by yngwie123, VanessaE`s creative-building server, Parkour Owned by LoweGaming, Fractal Island and some other servers!
 

Sokomine
Member
 
Posts: 3411
Joined: Sun Sep 09, 2012 17:31

Re: Copie, cut and insert in chat

by Sokomine » Fri Nov 03, 2017 01:48

sorcerykid wrote:What began as a rudimentary formspec to copy text from chat turned into a fully-featured chat history viewer, including the ability to filter messages by player as well as by PM or shout, and even to search for specified phrases within the message text.

It's as simple as the command /chat or /chat [search_phrase]

Oh, that sounds very fine! Hope that gets installed on all servers.
A list of my mods can be found here.
 

User avatar
sorcerykid
Member
 
Posts: 673
Joined: Fri Aug 26, 2016 15:36
Location: Illinois, USA
In-game: Nemo

Re: Copie, cut and insert in chat

by sorcerykid » Thu Nov 09, 2017 23:07

Thanks, I've found it to be quite addictive. The ability to review and search the entire chat history, and even copy/save it to the clipboard is very helpful for moderation. Whenever I join other servers, I tend to type /chat out of habit, only to be disappointed :D

A few improvements are already in the works including pagination (alleviates cursor-based scrolling), conversations (for message filtering by multiple users), and eventually translations (for embedded multilingual support).
 

michael314
New member
 
Posts: 6
Joined: Fri Jan 12, 2018 03:39

Re: Copy, cut and insert in chat

by michael314 » Fri Jan 12, 2018 03:42

So I'm trying to use copy/paste to insert a batch of server commands to the WorldEdit mod in the chat window.

However, when I do this it seems to turn the newlines into some other kind of whitespace, interpreting all the lines as one long single line.

How do I paste multiple commands like this? I have tried various separators such as ";" without any success.
 

User avatar
GreenDimond
Member
 
Posts: 1034
Joined: Wed Oct 28, 2015 01:26
Location: A rip in the space-time continuum.
GitHub: GreenXenith
IRC: GreenDimond
In-game: GreenDimond

Re: Copy, cut and insert in chat

by GreenDimond » Fri Jan 12, 2018 06:22

michael314 wrote:So I'm trying to use copy/paste to insert a batch of server commands to the WorldEdit mod in the chat window.

However, when I do this it seems to turn the newlines into some other kind of whitespace, interpreting all the lines as one long single line.

How do I paste multiple commands like this? I have tried various separators such as ";" without any success.

Unfortunately you cannot run multiple commands at once like you could a in command prompt. You must do one command at a time.
My YouTube channel. I moderate the HOMETOWN Server. My Mods: Tac Nayn - Sandplus - Waffles - Pumpkin Spice - Christmas Decor ✂️- - - - -
 

hajo
Member
 
Posts: 443
Joined: Thu Oct 13, 2016 10:45
Location: DE

Re: Copy, cut and insert in chat

by hajo » Fri Jan 12, 2018 11:28

michael314 wrote:I'm trying to use copy/paste to insert a batch of server commands ..
in the chat window. How do I paste multiple commands like this?

It should be possible to use basic_robot_csm to cut a long line
into separate command, and feed them to the chat, one at a time.

But basic_robot_csm needs at least MT 0.4.16-dev to run.
 

michael314
New member
 
Posts: 6
Joined: Fri Jan 12, 2018 03:39

Re: Copy, cut and insert in chat

by michael314 » Fri Jan 12, 2018 17:46

hajo wrote:
michael314 wrote:I'm trying to use copy/paste to insert a batch of server commands ..
in the chat window. How do I paste multiple commands like this?

It should be possible to use basic_robot_csm to cut a long line
into separate command, and feed them to the chat, one at a time.

But basic_robot_csm needs at least MT 0.4.16-dev to run.


Interesting, I'll take a look at that, thanks.

A couple of other ideas I was tossing around was some kind of macro player on the PC side to take the paste buffer and feed it to Minetest a line at a time (probably slow) or to make changes to the world editor to recognize something like a semi-colon as a separator.

In case you are wondering, what I'm trying to do is procedurally generate things like tunnels and underground rooms (where I call a function that specifies the extent and it generates separate commands for the excavation, each face and the edges). I would like to share the same code between Minetest and Minecraft so I could also make world edit commands (e.g. /fill) which match what Minecraft uses, otherwise my code that generates the commands will have to generate two different sets.
 


Return to Feature Discussion



Who is online

Users browsing this forum: sofar and 2 guests