decompressZlib / serialization error

Post Reply
User avatar
fairiestoy
Member
Posts: 191
Joined: Sun Jun 09, 2013 19:25
Location: Germany

decompressZlib / serialization error

by fairiestoy » Post

Hello guys,
I already had a little conversation about my problem here:
http://forum.minetest.net/viewtopic.php ... 140#p94140
but unfortunately without a solution.
OS: Win7 32Bit
Prozessor: Intel Core 2 Dou CPU E6550 2.33 GHz
Graphics: Onboard Graphicscard (Intel G33 Chipset family)
(no shader support)
RAM: 2GB
Client: minetest-0.4.7 (downloaded the .zip file)
I always got this error after playing a random amount of time (from right after logging in, up to 45 minutes playing) and even got a critical error once. But only on the server mentioned in the above thread. This is the normal behaviour which occurs randomly while playing:

Code: Select all

20:58:10: ERROR[main]: generate_shader(): failed to generate "test_shader_1", addHighLevelShaderMaterial failed.
20:58:10: ERROR[main]: generate_shader(): failed to generate "test_shader_2", addHighLevelShaderMaterial failed.
20:58:10: ERROR[main]: generate_shader(): failed to generate "test_shader_3", addHighLevelShaderMaterial failed.
20:58:28: ERROR[main]: generate_image(): Could not load image "invisible.png" while building texture
20:58:28: ERROR[main]: generate_image(): Creating a dummy image for "invisible.png"
Font size: 8 17
21:01:30: ERROR[main]: generate_image(): Could not load image "invisible.png" while building texture
21:01:30: ERROR[main]: generate_image(): Creating a dummy image for "invisible.png"
Font size: 8 17
21:04:49: ERROR[main]: generate_image(): Could not load image ".png" while building texture
21:04:49: ERROR[main]: generate_image(): Creating a dummy image for ".png"
zerr: invalid or incomplete deflate data
21:07:09: ERROR[main]: A serialization error occurred:
21:07:09: ERROR[main]: decompressZlib: inflate failed
21:07:09: ERROR[main]: The server is probably  running a different version of Minetest.
21:09:06: ERROR[main]: generate_image(): Could not load image "invisible.png" while building texture
21:09:06: ERROR[main]: generate_image(): Creating a dummy image for "invisible.png"
Font size: 8 17
21:10:20: ERROR[main]: generate_image(): Could not load image ".png" while building texture
21:10:20: ERROR[main]: generate_image(): Creating a dummy image for ".png"
zerr: invalid or incomplete deflate data
21:23:43: ERROR[main]: A serialization error occurred:
21:23:43: ERROR[main]: decompressZlib: inflate failed
21:23:43: ERROR[main]: The server is probably  running a different version of Minetest.
And this the only once appeared error with a critical error message:

Code: Select all

20:17:11: ERROR[main]: generate_shader(): failed to generate "test_shader_1", addHighLevelShaderMaterial failed.
20:17:11: ERROR[main]: generate_shader(): failed to generate "test_shader_2", addHighLevelShaderMaterial failed.
20:17:11: ERROR[main]: generate_shader(): failed to generate "test_shader_3", addHighLevelShaderMaterial failed.
20:17:27: ERROR[main]: generate_image(): Could not load image "invisible.png" while building texture
20:17:27: ERROR[main]: generate_image(): Creating a dummy image for "invisible.png"
Font size: 8 17
zerr: invalid or incomplete deflate data
20:19:32: ERROR[main]: A serialization error occurred:
20:19:32: ERROR[main]: decompressZlib: inflate failed
20:19:32: ERROR[main]: The server is probably  running a different version of Minetest.
20:22:56: ERROR[main]: generate_image(): Could not load image "invisible.png" while building texture
20:22:56: ERROR[main]: generate_image(): Creating a dummy image for "invisible.png"
Font size: 8 17
zerr: invalid or incomplete deflate data
20:56:55: ERROR[main]: A serialization error occurred:
20:56:55: ERROR[main]: decompressZlib: inflate failed
20:56:55: ERROR[main]: The server is probably  running a different version of Minetest.
In trans_func.
Access violation at 00B61E23 write?=0 address=0
20:56:56: ERROR[main]: ERROR: An unhandled exception occurred: Access violation

In thread 1110:
..\..\src\minetest\src\main.cpp:2181: main: Assertion '0' failed.
Debug stacks:
DEBUG STACK FOR THREAD 1110:
#0  main
(Leftover data: #1  Client::step)
(Leftover data: #2  Client::ReceiveAll)
(Leftover data: #3  Client::Receive)
(Leftover data: #4  Client::ProcessData)
(Leftover data: #5  ClientMap::emergeSector)
I read about the engine, and it was told, that the game wont crash if a mod is not capable of giving access to a specific file. But it always happens only on one server, and always after triieng to load the '.png' or the message

Code: Select all

20:56:55: ERROR[main]: A serialization error occurred:
20:56:55: ERROR[main]: decompressZlib: inflate failed
.
I already checked the possibility of a wrong client version as mentioned inside the debug.txt, but even after an upgrade to 0.4.7, it keeps just kicking me off.

If you need some more information, just let me know. I hope somebody can help in this case.
Greetings,


fairiestoy

EDIT:
After setting the debug log inside the config, I only get an access violation error, but i hope it helps to find the error anyways. As i dont think you guys need about 4 Megabytes of pure log, i just paste the last (i think relevant) lines:

Code: Select all

00:18:12: INFO[main]: the_game: Launching inventory
00:18:12: INFO[main]: Form size (14,10)
00:18:12: INFO[main]: list inv=current_player, listname=main, pos=(0,-5), geom=(8,4)
00:18:12: INFO[main]: image name=ui_form_bg.png, pos=(0,-5), geom=(0,0)
00:18:12: INFO[main]: image name=ui_crafting_form.png, pos=(0,-5), geom=(0,0)
00:18:12: INFO[main]: list inv=current_player, listname=craftpreview, pos=(0,-5), geom=(1,1)
00:18:12: INFO[main]: list inv=current_player, listname=craft, pos=(0,-5), geom=(3,3)
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: Form size (14,10)
00:18:12: INFO[main]: list inv=current_player, listname=main, pos=(68,463), geom=(8,4)
00:18:12: INFO[main]: image name=ui_form_bg.png, pos=(43,96), geom=(1193,812)
00:18:12: INFO[main]: image name=ui_crafting_form.png, pos=(64,187), geom=(657,579)
00:18:12: INFO[main]: list inv=current_player, listname=craftpreview, pos=(566,194), geom=(1,1)
00:18:12: INFO[main]: list inv=current_player, listname=craft, pos=(234,194), geom=(3,3)
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:12: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:13: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:13: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:13: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:13: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:13: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:13: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:13: ERROR[main]: ClientEnvironment::processActiveObjectMessage(): id=22052 type=e SerializationError in processMessage(), message="\u0000\u00a8\u0082\n\u0000\u0000\u0000\u0013\u0088(\u0000\u0000\u0000\u0000\u0000\u0000\u0000 (\u0000\u0000\u0000\u0000\u0000\u0000\u008a\n\u0000\u0000\u0000\u0000\u0000\u0000\b\u0002sprite\b\u0080\u0003\u00e8\u0000\u0000\u0000>\u0000\u0001\u0000\u000617.png\u0000\u0001\u0000\u0001\u0000\u0000\u0000\u0000\u0001\u0000\u0000\u0000\u0000\u0000\u0000\u0000\u0000\u0001\u00ff\u00ff\u00ff\u00ff"
00:18:13: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): single_sprite
00:18:13: INFO[main]: GenericCAO::addToScene(): mesh
00:18:13: ERROR[main]: GenericCAO::addToScene(): Could not load mesh 6¨eldvie3characb#r.x
In trans_func.
Access violation at 72657620 write?=0 address=1919252000
In trans_func.
Access violation at 72657620 write?=0 address=1919252000
In trans_func.
Access violation at 72657620 write?=0 address=1919252000
00:18:13: ERROR[main]: Some exception: "Access violation"
In trans_func.
Access violation at 726F4E6E write?=0 address=1919897198
00:18:13: ERROR[main]: Some exception: "Access violation"
00:18:31: INFO: event_handler(): Ctrl+C, Close Event, Logoff Event or Shutdown Event, shutting down.
If you need the full debug.txt, just let me know if i can paste it here.
Greetings ...
Last edited by fairiestoy on Sun Jun 09, 2013 22:21, edited 1 time in total.
Interesting about new things is, to figure out how it works ...

User avatar
fairiestoy
Member
Posts: 191
Joined: Sun Jun 09, 2013 19:25
Location: Germany

by fairiestoy » Post

Ok, i just got another type of error while playing. Heres the debug text:

Code: Select all

20:54:06: ERROR[main]: generate_image(): Could not load image "invisible.png" while building texture
20:54:06: ERROR[main]: generate_image(): Creating a dummy image for "invisible.png"
Font size: 8 17
21:01:22: ERROR[main]: A serialization error occurred:
21:01:22: ERROR[main]: deSerializeBulkNodes: decompress resulted in invalid size
21:01:22: ERROR[main]: The server is probably  running a different version of Minetest.
So up to now I got 3 different error types. But in both cases with the serialization error, the console puts as last line something like:

Code: Select all

(other error code) ... 
Could not open file of texture
Does this mean its a problem of minetest itself (especially the Access violation), or is it a mod error?

Greetings ...

Edit:
I forgot to mention that my girlfriend with a way other machine has this problem too. We both upgraded the client, both playing but we both get different times of crashing. Sometimes we get the error nearly about the same time, and sometimes she or myself can play for a certain time while the other already has got that error.
Last edited by fairiestoy on Mon Jun 10, 2013 19:10, edited 1 time in total.
Interesting about new things is, to figure out how it works ...

User avatar
fairiestoy
Member
Posts: 191
Joined: Sun Jun 09, 2013 19:25
Location: Germany

by fairiestoy » Post

To our nice Dev community,

in normal cases im not the guy who gets pissed off very fast, but this is just annoying. This topic about 7 days old and no one of the dev team has written a single word here. I mean, is it really too much to say 'Hey okay listen, we dont actually know where this bug comes from. Maybe try another version or what, but we cant help in this case'.
Instead there is silence and that is like a punch in the face because the users are left in darkness. IF you really care about a community, you should learn something about leading (in this case) a forum. Otherwise this game could loose very much players just by your impolitness.


Greetings ...

fairiestoy

P.S: You may now close this topic
Last edited by fairiestoy on Sun Jun 16, 2013 14:21, edited 1 time in total.
Interesting about new things is, to figure out how it works ...

User avatar
PilzAdam
Member
Posts: 4026
Joined: Fri Jul 20, 2012 16:19
GitHub: PilzAdam
IRC: PilzAdam
Location: Germany

by PilzAdam » Post

Oh, sorry that I havent noticed this topic before.

Have you set

Code: Select all

enable_shaders = 0
in minetest.conf?

User avatar
fairiestoy
Member
Posts: 191
Joined: Sun Jun 09, 2013 19:25
Location: Germany

by fairiestoy » Post

Okay Adam, you must be kidding me right?
Can you explain me what something like this:

Code: Select all

21:01:22: ERROR[main]: deSerializeBulkNodes: decompress resulted in invalid size
Which is a Zlib / serializer.cpp error or

Code: Select all

00:18:13: ERROR[main]: GenericCAO::addToScene(): Could not load mesh 6¨eldvie3characb#r.x
which looks like wrong allocated memory or invalid pointer or something has to do with the shaders option? (btw it has been turned off, since the fact i described in the very first post in this topic about my graphics card, shaders dont work on my machine) Is this another beautiful example of pseudo knowledge or what? You are telling me, none of the dev team members noticed this topic even if pushed top once but they can answer other topics? You are not making your team more representative with such replies. But okay, it looks like you dont know what the error is, therefore it makes no sense discussing this any further.

Greetings
Interesting about new things is, to figure out how it works ...

User avatar
PilzAdam
Member
Posts: 4026
Joined: Fri Jul 20, 2012 16:19
GitHub: PilzAdam
IRC: PilzAdam
Location: Germany

by PilzAdam » Post

Can you please stop raging? Thanks.

AFAIK the "generate_shader(): failed to generate "test_shader_1", addHighLevelShaderMaterial failed." error messages only appear if you have enabled shaders but your graphics card doesnt support them. So can you recheck if you have set that option right?
Also, I tried to fix the easy-to-fix bug first, so we can get a clean log of the more critical bug.

User avatar
fairiestoy
Member
Posts: 191
Joined: Sun Jun 09, 2013 19:25
Location: Germany

by fairiestoy » Post

The minetest.conf shows the same option as always:

Code: Select all

enable_shaders = 0
And i dont have the program folder in the Windows 'Program Files' folder, so there is no write access problem with that. The client also shows a not set shader. About that, in one of my posts I pasted this error code:

Code: Select all

20:54:06: ERROR[main]: generate_image(): Could not load image "invisible.png" while building texture
20:54:06: ERROR[main]: generate_image(): Creating a dummy image for "invisible.png"
Font size: 8 17
21:01:22: ERROR[main]: A serialization error occurred:
21:01:22: ERROR[main]: deSerializeBulkNodes: decompress resulted in invalid size
21:01:22: ERROR[main]: The server is probably  running a different version of Minetest.
This one doesnt show the

Code: Select all

ERROR[main]: generate_shader(): failed to generate "test_shader_1 _2 _3", addHighLevelShaderMaterial
error at all, but occurs too only as mentioned with the other errors.
Last edited by fairiestoy on Sun Jun 16, 2013 16:18, edited 1 time in total.
Interesting about new things is, to figure out how it works ...

User avatar
Ducky
Member
Posts: 12
Joined: Fri Mar 22, 2013 20:48

by Ducky » Post

Code: Select all

00:18:13: ERROR[main]: GenericCAO::addToScene(): Could not load mesh 6¨eldvie3characb#r.x
and

Code: Select all

21:01:22: ERROR[main]: deSerializeBulkNodes: decompress resulted in invalid size
makes it look like some of the cached data your client has is corrupted, hard to say why this is, as it shouldn't appear in a "healthy" system (including the remote server): Maybe you're already receiving broken or incompatible data from the server, or maybe it gets corrupted on your end - memory problems would probably cause problems elsewhere already, but maybe it's some aggressive "privacy-filter" in your firewall, maybe hardisk problems, maybe some hideous bug or maybe none of all this ;)

- does it happen when you play locally/singleplayer?
- did you try other servers?
- do you experience network problems with other stuff?
- did you try playing with turning your firewall and/or security-suite-whatever-stuff off?

User avatar
fairiestoy
Member
Posts: 191
Joined: Sun Jun 09, 2013 19:25
Location: Germany

by fairiestoy » Post

Ducky wrote: - does it happen when you play locally/singleplayer?
- did you try other servers?
- do you experience network problems with other stuff?
- did you try playing with turning your firewall and/or security-suite-whatever-stuff off?
Hey Ducky,
sorry for the late answer, didnt expect any more posts here.
- Im not experiencing it when im playing offline
- yeah, but didnt encounter this problem on another server
- Nope, im playing several online games without noticable problems.
- Not yet, and would like to keep it as long as possible x)
Btw, up to now, since one day, my client now only throws the 'Access violation' error. And that very random when i try to type/send messages. Its not happening very often, but it happens. Seems like the origin of the first error was a problem
at server-side.

Since its not that aggressive anymore, it makes this problem less relevant, therefore if you havent an answer, its not that bad, but would help others that had the same error.

Now that you mentioned it, maybe i should try out a network sniffer, maybe i found some interesting data (and if not, i should buy a new machine).
Thanks anyway.

Greetings
Interesting about new things is, to figure out how it works ...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests