windows server, player resets position frequently

superschizo
Member
 
Posts: 121
Joined: Mon Aug 26, 2013 17:08
Location: Missouri, USA
In-game: uberdorf

windows server, player resets position frequently

by superschizo » Tue Aug 27, 2013 22:45

This is unrelated to my other thread, and is on a different computer. My wife doesn't want to play minetest with me when the windows PC is hosting the LAN game. The player position keeps resetting because she supposedly moved too fast according to debug. She doesn't think she was moving fast at all, and thinks the game is unplayable when hosted on windows because of this problem. Also blocks that are mined frequently reappear and have to be mined again, and the vombies from modf had to be disabled since they were crashing the server. Those are relatively minor compared to the resetting problem I guess, since that is what my wife got upset about. Due to all these problems I would rather host on my linux machine, but the mods won't work in multiplayer (different thread) and my family really wants mods.

reset problem not reproducible, but happens frequently and apparently at random
OS: windows 7
version: 0.4.7 of minetest
mods: plants, mobf, inventory plus, skins
command used for starting server: minetest.exe --server --worldname Blackbird
relevant debug text:
06:40:42: ACTION[ServerThread]: dad digs default:stone at (-10,-99,157)
06:40:45: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
node_dig
06:40:45: ACTION[ServerThread]: dad digs default:stone at (-10,-100,156)
06:40:49: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
06:41:16: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
06:41:23: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
06:42:02: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
06:42:11: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
node_dig
06:44:45: ACTION[ServerThread]: dad digs default:stone at (-10,-100,157)
node_dig
06:44:58: ACTION[ServerThread]: dad digs default:stone at (-11,-98,157)
node_dig
06:44:59: ACTION[ServerThread]: dad digs default:stone at (-11,-99,157)
06:45:18: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
06:48:46: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
06:49:00: ACTION[ServerThread]: Player mom tried to access [node under=-1,18,91 above=-1,18,92] from too far: d=171.283, max_d=140. ignoring.
06:49:00: ACTION[ServerThread]: Player mom tried to access [node under=-1,18,91 above=-1,18,92] from too far: d=171.283, max_d=140. ignoring.
06:49:00: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
06:49:07: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
06:49:27: ACTION[ServerThread]: Player mom tried to access [node under=-1,17,91 above=-1,17,92] from too far: d=141.41, max_d=140. ignoring.
06:49:27: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
06:50:31: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
node_dig
06:51:45: ACTION[ServerThread]: mom digs junglegrass:shortest at (22,14,125)
06:51:48: ACTION[ServerThread]: mom places node default:junglegrass at (24,14,125)
node_dig
06:51:52: ACTION[ServerThread]: mom digs default:junglegrass at (24,14,125)
06:51:54: ACTION[ServerThread]: mom places node default:junglegrass at (24,14,125)
06:52:09: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
06:52:53: ACTION[ServerThread]: Player mom moved too fast; resetting position
06:53:01: ACTION[ServerThread]: mom leaves game. List of players: dad
 

User avatar
PilzAdam
Member
 
Posts: 4026
Joined: Fri Jul 20, 2012 16:19
Location: Germany
GitHub: PilzAdam
IRC: PilzAdam

by PilzAdam » Tue Aug 27, 2013 22:51

Try
Code: Select all
disable_anticheat = true

in minetest.conf of the server.

The problem with the broken anticheat is fixed in current development version.
 

superschizo
Member
 
Posts: 121
Joined: Mon Aug 26, 2013 17:08
Location: Missouri, USA
In-game: uberdorf

by superschizo » Wed Aug 28, 2013 00:14

I went into minetest.conf of the server and inserted "disable_anticheat = true". It didn't work. I even reopened the conf file and verified that it got saved and that it is still there. So I don't think that is it.

An observation that we made is that the server seems to be having trouble keeping up with 3 players. Watching another player move is "dizzying" as my wife calls it, the player moves, then gets reset, then moves again, and so on. The resets are also getting worse the longer we play. I'm wondering if the server PC is having trouble keeping up, and loses information or something.

The specs of the PC acting as a server are that it is an eMachines I bought new about 3 years ago. It has an AMD Athlon II X2 250u dual core processor and it has 4 GB of RAM. I know Windows is a resource hog compared to at least some linux distros, is the computer already too slow and outdated for running a minetest server on a LAN with three players?
 

tinoesroho
Member
 
Posts: 570
Joined: Fri Feb 17, 2012 21:55
Location: Canada

by tinoesroho » Wed Aug 28, 2013 04:29

Um, I have a similar machine. It could be that the video backend is eating CPU - try BlockMen's DirectX build - or it could be the network. I'd blame the backend, myself; I've only witnessed major slowdowns on an ancient dualcore with ~5 players. Minetest does take full advantage of the CPU when it can, though.
We are what we create.

I tinker and occasionally make (lousy) mods. Currently building an MMO subgame and updating mods. Pirate Party of Canada member. Sporadic author. 21 years old.

My github:
https://github.com/tinoesroho/
 

jin_xi
Member
 
Posts: 165
Joined: Mon Jul 02, 2012 18:19

by jin_xi » Wed Aug 28, 2013 07:04

are you sure you edited the right file? there is both minetest.conf and minetest.conf.example. if you hide unknown file extensions thats minetest and minetest.conf...
 

superschizo
Member
 
Posts: 121
Joined: Mon Aug 26, 2013 17:08
Location: Missouri, USA
In-game: uberdorf

by superschizo » Wed Aug 28, 2013 11:07

I also put in a graphics card a year or two ago. I forgot which one, but could figure it out if it is important.

I edited the minetest.conf file and left minetest.conf.example alone.
 

User avatar
PilzAdam
Member
 
Posts: 4026
Joined: Fri Jul 20, 2012 16:19
Location: Germany
GitHub: PilzAdam
IRC: PilzAdam

by PilzAdam » Wed Aug 28, 2013 11:28

Have you restarted the server after editing? Are you sure it loads the conf file?
You can check that by starting the server with:
Code: Select all
./minetestserver --config /path/to/your/minetest.conf ...


You could also try making the movement less "dizzying" by decreasing the server step interval, so movement upadates happen more frequently:
Code: Select all
dedicated_server_step = 0.01

(In minetest.conf, that is)
Try values like 0.01 or 0.05; 0.1 is default.
 


Return to Problems



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests