Frequent crashes - "ERROR[main]: Some exception: "bad alloca

Post Reply
User avatar
qwrwed
Member
Posts: 325
Joined: Sun Jul 22, 2012 20:56
In-game: qwrwed or Nitro

Frequent crashes - "ERROR[main]: Some exception: "bad alloca

by qwrwed » Post

When playing on VanessaE's Survival Server, minetest 0.4.8 and the versions before it continually crash. The only thing in the debug.txt with "debug_log_level = 1" is

Code: Select all

Font size: 8 17
19:59:00: ERROR[main]: Some exception: "bad allocation"
Increasing it to 4 did not seem to return anything more relevant. I know it has something to do with memory, but I don't know how to stop the crashes (aside from buy a better computer - not an option yet)
I use Windows XP SP3 and have 1GB RAM. How can I stop these crashes (if it's possible)?
EDIT: I now use Windows 8 with 8GB RAM, but it continues to crash.
Last edited by qwrwed on Thu Aug 07, 2014 14:13, edited 2 times in total.

User avatar
PilzAdam
Member
Posts: 4026
Joined: Fri Jul 20, 2012 16:19
GitHub: PilzAdam
IRC: PilzAdam
Location: Germany

by PilzAdam » Post

Maybe you just dont have enough RAM. How is your RAM usage directly before a crash?

User avatar
twoelk
Member
Posts: 1399
Joined: Fri Apr 19, 2013 16:19
GitHub: twoelk
IRC: twoelk
In-game: twoelk
Location: northern Germany

by twoelk » Post

I had the same error when trying to connect after a client crash. I tried several different client versions. Whenever I managed to connect, no chunks generated and the client crashed shortly afterwards. I did have enough time once to press F5, it revealed a very large value for the player position.

So none of my clients could cope with that large value saved on the server. VanessaE checked my player file and found the last position value to be [12-04 15:04] <VanessaE> position = (-2.14748e+06,-1.63842e+06,-4712)
after resetting that, I could connect again.

User avatar
qwrwed
Member
Posts: 325
Joined: Sun Jul 22, 2012 20:56
In-game: qwrwed or Nitro

by qwrwed » Post

PilzAdam: Usually pretty high.
Twoelk: I can connect fine and play normally at normal coordinates, so it's not that.

User avatar
PilzAdam
Member
Posts: 4026
Joined: Fri Jul 20, 2012 16:19
GitHub: PilzAdam
IRC: PilzAdam
Location: Germany

by PilzAdam » Post

qwrwed wrote:PilzAdam: Usually pretty high.
Id guess that you just have too low RAM then.
Try closing other programs while playing Minetest, and decrease client_unload_unused_data in minetest.conf

Sokomine
Member
Posts: 4170
Joined: Sun Sep 09, 2012 17:31
GitHub: Sokomine

by Sokomine » Post

A recent version of MT had such a problem. But that ought to be fixed now. Perhaps the most current version will help?
A list of my mods can be found here.

User avatar
qwrwed
Member
Posts: 325
Joined: Sun Jul 22, 2012 20:56
In-game: qwrwed or Nitro

by qwrwed » Post

PilzAdam: I have tried setting it to 200, 100, and then 50, but it still crashed every time.
Sokomine: Sfan5's latest build doesn't work, Fess' 64-bit builds will not load on my 32-bit computer, and the other 3 (PilzAdam's, BlockMen's, xyz's) are 0.4.7-dev.
Last edited by qwrwed on Thu Dec 05, 2013 19:12, edited 1 time in total.

User avatar
Krock
Developer
Posts: 4572
Joined: Thu Oct 03, 2013 07:48
GitHub: SmallJoker
Location: Switzerland
Contact:

by Krock » Post

Hmm I had the same problem with version 0.4.7, after updating to stable 0.4.8 this didn't happen again.

Try to get newest MT version.
Look, I programmed a bug for you. >> Mod Search Engine << - Mods by Krock - DuckDuckGo mod search bang: !mtmod <keyword here>

User avatar
qwrwed
Member
Posts: 325
Joined: Sun Jul 22, 2012 20:56
In-game: qwrwed or Nitro

by qwrwed » Post

Krock wrote:Hmm I had the same problem with version 0.4.7, after updating to stable 0.4.8 this didn't happen again.

Try to get newest MT version.
I can't - I have 0.4.8 stable, and both builds (Fess, sfan5) later than that do not work.

User avatar
hoodedice
Member
Posts: 1374
Joined: Sat Jul 06, 2013 06:33
GitHub: hoodedice
IRC: hoodedice
In-game: hoodedice
Location: world
Contact:

by hoodedice » Post

sfan's e52d811 build is the most stable one for me. Did you try it?
7:42 PM - Bauglio: I think if you go to staples you could steal firmware from a fax machine that would run better than win10 does on any platform
7:42 PM - Bauglio: so fudge the stable build
7:43 PM - Bauglio: get the staple build

User avatar
qwrwed
Member
Posts: 325
Joined: Sun Jul 22, 2012 20:56
In-game: qwrwed or Nitro

by qwrwed » Post

That is 0.4.7-dev - if minetest crashes with the builds before that and crashes with the build after that (0.4.8-stable) then I doubt that build will work.

User avatar
Krock
Developer
Posts: 4572
Joined: Thu Oct 03, 2013 07:48
GitHub: SmallJoker
Location: Switzerland
Contact:

by Krock » Post

Eliminate MT folder, backup games/worlds and install/unzip newest version again.
Look, I programmed a bug for you. >> Mod Search Engine << - Mods by Krock - DuckDuckGo mod search bang: !mtmod <keyword here>

User avatar
qwrwed
Member
Posts: 325
Joined: Sun Jul 22, 2012 20:56
In-game: qwrwed or Nitro

by qwrwed » Post

I tried that with sfan5's latest build, BlockMen's latest build, and 0.4.8-stable, but that did not solve the error.

User avatar
qwrwed
Member
Posts: 325
Joined: Sun Jul 22, 2012 20:56
In-game: qwrwed or Nitro

Re: Frequent crashes - "ERROR[main]: Some exception: "bad al

by qwrwed » Post

I still have this error with 0.4.10 on a new laptop with 8GB of RAM, so RAM can't be the issue.

User avatar
Inocudom
Member
Posts: 3096
Joined: Sat Sep 29, 2012 01:14
IRC: Inocudom
In-game: Inocudom

Re: Frequent crashes - "ERROR[main]: Some exception: "bad al

by Inocudom » Post

qwrwed wrote:I still have this error with 0.4.10 on a new laptop with 8GB of RAM, so that can't be the issue.
That is a very big problem. Minetest must be devouring RAM.
You can now find my videos at BitChute: https://www.bitchute.com/channel/some_cheeky_jinuskian/

User avatar
Krock
Developer
Posts: 4572
Joined: Thu Oct 03, 2013 07:48
GitHub: SmallJoker
Location: Switzerland
Contact:

Re: Frequent crashes - "ERROR[main]: Some exception: "bad al

by Krock » Post

Direct3d9 can cause those problems. Edit your minetest.conf and set "video_driver" to OpenGL.
Look, I programmed a bug for you. >> Mod Search Engine << - Mods by Krock - DuckDuckGo mod search bang: !mtmod <keyword here>

User avatar
qwrwed
Member
Posts: 325
Joined: Sun Jul 22, 2012 20:56
In-game: qwrwed or Nitro

Re: Frequent crashes - "ERROR[main]: Some exception: "bad al

by qwrwed » Post

The video driver is already OpenGL.

User avatar
qwrwed
Member
Posts: 325
Joined: Sun Jul 22, 2012 20:56
In-game: qwrwed or Nitro

Re: Frequent crashes - "ERROR[main]: Some exception: "bad al

by qwrwed » Post

Fess' 64-bit build seems to be working fine for me.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests