Minetest Frame Rate

Post Reply
User avatar
bulletrulz
Member
Posts: 66
Joined: Fri Dec 23, 2011 18:59

Minetest Frame Rate

by bulletrulz » Post

The frame rate I am getting in minetest 0.4.9 is unplayable. Its probaly because I am playing on a netbook is there anyway to help fix this.
I am running elemantary os
I have 1 gb of ram
1.6ghz dual core

User avatar
BrandonReese
Member
Posts: 839
Joined: Wed Sep 12, 2012 00:44
GitHub: bremaweb
IRC: BrandonReese
In-game: BrandonReese
Location: USA

Re: Minetest Frame Rate

by BrandonReese » Post

Make sure shaders are off. You can also disable smooth lighting, mip-mapping and the filters to help improve performance.

User avatar
ZachyGames
Member
Posts: 144
Joined: Sat Mar 22, 2014 12:14
Location: Youtube
Contact:

Re: Minetest Frame Rate

by ZachyGames » Post

BrandonReese wrote:Make sure shaders are off. You can also disable smooth lighting, mip-mapping and the filters to help improve performance.
Also the 3d clouds off too!

User avatar
Calinou
Moderator
Posts: 3166
Joined: Mon Aug 01, 2011 14:26
GitHub: Calinou
IRC: Calinou
In-game: Calinou
Location: Troyes, France
Contact:

Re: Minetest Frame Rate

by Calinou » Post

Play in fullscreen:

Code: Select all

fullscreen = 1
screenW = 1024
screenH = 600
There's probably not much to do about this, since you're on a netbook, which is clearly not intended for demanding applications.

Rhys
Member
Posts: 379
Joined: Wed May 22, 2013 15:22

Re: Minetest Frame Rate

by Rhys » Post

Go either to this link - viewtopic.php?id=7879
Or go to this link - viewtopic.php?id=1825

And put those settings into 'minetest.conf'

Can't find 'minetest.conf'? Follow these steps - <minetest_directory> --> 'minetest.conf'

Don't enter the 'minetest.conf' EXAMPLE file, that's just for 'minetest.conf' help. Go into the file named minetest
and it's type of file should be .conf

Hope this helps! ;)

mauvebic
Member
Posts: 1550
Joined: Fri Jan 27, 2012 11:32

Re: Minetest Frame Rate

by mauvebic » Post

bulletrulz wrote:The frame rate I am getting in minetest 0.4.9 is unplayable. Its probaly because I am playing on a netbook is there anyway to help fix this.
I am running elemantary os
I have 1 gb of ram
1.6ghz dual core
Mine has the same specs (running crunchbang), and I bought it 2.5 years ago :p MT never played well on the netbook, the trackpad was too sensitive, and there were all sorts of visual artifacts :/

User avatar
Hybrid Dog
Member
Posts: 2775
Joined: Thu Nov 01, 2012 12:46
GitHub: HybridDog

Re: Minetest Frame Rate

by Hybrid Dog » Post

mauvebic wrote:
bulletrulz wrote:The frame rate I am getting in minetest 0.4.9 is unplayable. Its probaly because I am playing on a netbook is there anyway to help fix this.
I am running elemantary os
I have 1 gb of ram
1.6ghz dual core
Mine has the same specs (running crunchbang), and I bought it 2.5 years ago :p MT never played well on the netbook, the trackpad was too sensitive, and there were all sorts of visual artifacts :/
These ones, too?
Image

‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪

User avatar
Krock
Developer
Posts: 4577
Joined: Thu Oct 03, 2013 07:48
GitHub: SmallJoker
Location: Switzerland
Contact:

Re: Minetest Frame Rate

by Krock » Post

bulletrulz wrote:The frame rate I am getting in minetest 0.4.9 is unplayable. Its probaly because I am playing on a netbook is there anyway to help fix this.
I am running elemantary os
I have 1 gb of ram
1.6ghz dual core
Generally, the frame rate bases on the graphic card. Not-very-good graphic cards can not provide all features which MT offers.

@Hybrid Dog: That looks _very_ interesting.
Look, I programmed a bug for you. >> Mod Search Engine << - Mods by Krock - DuckDuckGo mod search bang: !mtmod <keyword here>

User avatar
Hybrid Dog
Member
Posts: 2775
Joined: Thu Nov 01, 2012 12:46
GitHub: HybridDog

Re: Minetest Frame Rate

by Hybrid Dog » Post

Krock wrote:That looks _very_ interesting.
For me it looks usual.

‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪‮
‮‪

User avatar
bulletrulz
Member
Posts: 66
Joined: Fri Dec 23, 2011 18:59

Re: Minetest Frame Rate

by bulletrulz » Post

Thank you everyone for the help. Minetest used to play very well on this netbook, I think minetest has just evolved alot. Nevertheless I will try all the suggestions mentioned by you guys.

User avatar
bulletrulz
Member
Posts: 66
Joined: Fri Dec 23, 2011 18:59

Re: Minetest Frame Rate

by bulletrulz » Post

BrandonReese wrote:Make sure shaders are off. You can also disable smooth lighting, mip-mapping and the filters to help improve performance.
Thank you very much turning the shaders off. Allowed me to actully be able to play :D

User avatar
gsmanners
Member
Posts: 159
Joined: Fri Jan 10, 2014 21:37

Re: Minetest Frame Rate

by gsmanners » Post

What can also help is this in your conf file:
viewing_range_nodes_max = 80
Playing around with that value improves my frame rate very significantly.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests