Problem Starting A Game

TrickRider
New member
 
Posts: 3
Joined: Wed Oct 10, 2012 02:20

Problem Starting A Game

by TrickRider » Wed Oct 10, 2012 02:25

I just downloaded Minetest today, but have run into a problem. I can open the program fine, but can't create a world. I clicked "New" in the single player menu, entered the name of my world, and clicked create, but it doesn't show up in the menu. Is there something I'm missing or doing wrong?
 

Josh
Member
 
Posts: 1146
Joined: Fri Jun 29, 2012 23:11
Location: Victoria, Australia

by Josh » Wed Oct 10, 2012 02:57

That sounds strange. Maybe you could download a map and if that works try creating a new world. Are you sure there is a worlds folder in your minetest folder?
Last edited by Josh on Wed Oct 10, 2012 02:57, edited 1 time in total.
 

TrickRider
New member
 
Posts: 3
Joined: Wed Oct 10, 2012 02:20

by TrickRider » Wed Oct 10, 2012 03:40

I just looked and it turns out there isn't a worlds folder there. Any idea how that could have happened or what I can do to get it in there?
 

Josh
Member
 
Posts: 1146
Joined: Fri Jun 29, 2012 23:11
Location: Victoria, Australia

by Josh » Wed Oct 10, 2012 03:45

Go Into your minetest folder and create a new folder called worlds then make a new world.
 

TrickRider
New member
 
Posts: 3
Joined: Wed Oct 10, 2012 02:20

by TrickRider » Wed Oct 10, 2012 04:09

I've got the folder now, but I'm still having the same problem. I tried downloading a map, but the game stops responding after a few seconds.
 

User avatar
Topywo
Member
 
Posts: 1716
Joined: Fri May 18, 2012 20:27

by Topywo » Wed Oct 10, 2012 08:10

Read this thread if you didn't already: http://minetest.net/forum/viewtopic.php?id=3341

and/or try to install minetest again.

If you did install minetest correctly and still have the same issue, we'll need more info:

- Close minetest. Delete the debug.txt file in your home directory. Open minetest. Try to create a world to reproduce the error. Move the mouse a bit (sometimes my created worlds don't appear until I do that). Close minetest. Open the debug.txt (doubleclick it). Look for "ERROR". Copy that part and paste it here in a post
- Other info that might help is your OS (windows/linux), installed version of minetest (0.4.3 for example) and the installed mods.
- Can you create a game under the 'advanced' tab?

Edit: typo
Last edited by Topywo on Wed Oct 10, 2012 08:11, edited 1 time in total.
 

User avatar
Calinou
Moderator
 
Posts: 2863
Joined: Mon Aug 01, 2011 14:26
Location: France
GitHub: Calinou
IRC: Calinou
In-game: Calinou

by Calinou » Wed Oct 10, 2012 09:43

Make sure you use the latest version, also avoid putting spaces or special characters in your world name.
My mods and texture packs.
Tox ID: calinou@toxme.se
 

User avatar
rubenwardy
Member
 
Posts: 3240
Joined: Tue Jun 12, 2012 18:11
Location: United Kingdom
GitHub: rubenwardy
IRC: rubenwardy
In-game: rubenwardy
 

User avatar
Inocudom
Member
 
Posts: 2669
Joined: Sat Sep 29, 2012 01:14
IRC: Inocudom
In-game: Inocudom

by Inocudom » Sun Oct 21, 2012 06:20

Single player gets stuck on waiting for content and has the lines below repeating indefinitely.

01:43:19: INFO[ServerThread]: Players:
01:43:19: INFO[ServerThread]: * singleplayer RemoteClient 2: m_blocks_sent.size()=0, m_blocks_sending.size()=0, m_nearest_unsent_d=0, m_excess_gotblocks=0
01:43:19: INFO[main]: Client packetcounter (20s):
01:43:19: INFO[main]: cmd 16 count 0
01:43:19: INFO[main]: cmd 52 count 0
01:43:19: INFO[main]: cmd 66 count 0
01:43:20: INFO[main]: Client: avg_rtt=0.00167007
01:43:30: VERBOSE[Connection]: con(848/1): RE-SENDING timed-out RELIABLE to 127.0.0.1:58834(t/o=0.333): from_peer_id=1, channel=0, seqnum=417
01:43:31: INFO[main]: Client: avg_rtt=0.00121748
01:43:42: INFO[main]: Client packetcounter (20s):
01:43:42: INFO[main]: cmd 16 count 0
01:43:42: INFO[main]: cmd 52 count 0
01:43:42: INFO[main]: cmd 66 count 0
01:43:43: INFO[main]: Client: avg_rtt=0.000986161

On the rare occasion that I do manage to start a single player game, this does not appear. When attempting to reload that same single player game, I have never once had success. Clearly, something is very wrong here. It doesn't matter how many times I re-download, re-extract, and re-install 0.4.3, this always happens. Always has, always will. Mods don't seem to change things much.
 

Guest102
 

by Guest102 » Mon Dec 03, 2012 19:23

i have the same issue where it does not create the world despite my many attempts. I am running version 0.4.3 on Windows Vista. I deleted installation, downloaded again extracted and still have the same problem.
 

Guest102
 

by Guest102 » Mon Dec 03, 2012 20:07

UPDATE: minetest.exe must be run as administrator in order for it to be able to create the world file.
 

User avatar
dannydark
Member
 
Posts: 428
Joined: Fri Aug 12, 2011 21:28
Location: Manchester, UK

by dannydark » Tue Dec 04, 2012 06:50

Yeah sounds like a permissions issue, if you have the run-in-place build make sure you have the game folder in a directory that the user has permission to save to or just run as administrator (if your on windows)

if you're on windows normally moving the game folder to your "My Documents" folder or something similar will get rid of this problem as you have permissions to create stuff there.

Ideally you want a non-run-in-place build as that will save world data etc to your appdata folder.

If you are on linux double check the directory permissions.
Last edited by dannydark on Tue Dec 04, 2012 06:50, edited 1 time in total.
 


Return to Bugs and Problems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest