Serverlist - ping is (only) netherland Europe

User avatar
Festus1965
Member
 
Posts: 735
Joined: Sun Jan 03, 2016 11:58
Location: Thailand - Chiang Mai (+5-6h to MEZ)
GitHub: Minetest-One
In-game: Thomas Explorer

Serverlist - ping is (only) netherland Europe

by Festus1965 » Sun Feb 03, 2019 02:01

again, maybe but

when minetest really want to grow more, and want to have worldwide servers and gamers than this list has to grow also.

Fakt:
Many gamers are complaining about lag,
but even if they know how to read the ping at the clients list, it is wrong as not there locations ping to server.

As the server is located in "servers.minetest.net Netherlands Noord-Brabant Roosendaal" it will show IPs nearby faster then the one over Ocean (North and south America) or in Asia - depending on networks that are good together.
* I from Thailand have 217 ms to there
* from Germany it is 43 ms
* so from USA should be 140
* and Japan 290

But when I play from here in Thailand (ok, extreme but the future goes worldwide)
* to me it should be 15 ms (Thailand has a very fast fiber net even with neighboors)
* to japan (there are 3 servers) 110
* to Europe between 220 - 240
* to USA 290

So a European gamer near the ping-serverlist gets nearly the right show about ping speed and can choose right, if ping is also important,
but a USA gamer is getting a plus from about 140 ms to just a server to his neighborhood - not mentioning that this server would be best for fast and less lag gaming !!!

But to keep all servers together it is not possible with an just copy and install of the servers-master (I failed even to do this), as that mean separate of lists, and only the servers changed there settings and clients changed there settings can use this configuration.
But can do ... if easier. As also favorite server kept in extra file.


Anywhere the client users would have to change it,
but the servers.minetest.net would need to share the servers to the second lists, which are then doing there own ping and offer the list to those who use it. This make sure all gamers, what ever list they use, see
* the right ping
* all servers available

If really think about bigger community there is no way to think about this.

A link about this and what servers are available, that the user know it, can check and use the list is better for him should work easy.

So when i open my client here in Thailand and see the server-list, I see my own server like a joke, 3 bars green, not 6 or 7 like the one nearby the serverlist-server location.

But that is WRONG !

And that is misleading gamers to choose the right one, and we still have complaints (we always have but hope never dies) but admins would have then later less far distance gamers and so also less lag.
I know how the CTF gamers complain when I and my daughter coming in. Hihi - but she like so much


Solutions:

* the client itself should check the ping of available servers (maybe on request with a button) after received.

or

* minetest.net needs copies of serverlist running on more continents (i guess main north America and as I see Asia 5 servers)
= main list the server report to: servers.minetest.one
with copy at servers.minetest.one, take "report" from main server, and calculate ping, and also offers to clients choose this list
and sure we will find one in USA help us there


Beside: If I get help about that server-list, sure I will build one here that coders can think about how it would work.

edit: not the first one, sure not tha last one
* Logic behind the server list ping?
* Online menu: Do not show ping to server list, use `lag` instead
Last edited by Festus1965 on Sun Feb 03, 2019 11:21, edited 1 time in total.
 

User avatar
Festus1965
Member
 
Posts: 735
Joined: Sun Jan 03, 2016 11:58
Location: Thailand - Chiang Mai (+5-6h to MEZ)
GitHub: Minetest-One
In-game: Thomas Explorer

Serverlist - ping is (only) netherland Europe

by Festus1965 » Sun Feb 03, 2019 06:12

mhh, searching: found serverlist.cpp

Code: Select all
if (action != AA_DELETE) {
      bool strict_checking = g_settings->getBool("strict_protocol_version_checking");
      server["name"]         = g_settings->get("server_name");
      server["description"]  = g_settings->get("server_description");
      server["version"]      = g_version_string;
      server["proto_min"]    = strict_checking ? LATEST_PROTOCOL_VERSION : SERVER_PROTOCOL_VERSION_MIN;
      server["proto_max"]    = strict_checking ? LATEST_PROTOCOL_VERSION : SERVER_PROTOCOL_VERSION_MAX;
      server["url"]          = g_settings->get("server_url");
      server["creative"]     = g_settings->getBool("creative_mode");
      server["damage"]       = g_settings->getBool("enable_damage");
      server["password"]     = g_settings->getBool("disallow_empty_password");
      server["pvp"]          = g_settings->getBool("enable_pvp");
      server["uptime"]       = (int) uptime;
      server["game_time"]    = game_time;
      server["clients"]      = (int) clients_names.size();
      server["clients_max"]  = g_settings->getU16("max_users");
      server["clients_list"] = Json::Value(Json::arrayValue);
      for (const std::string &clients_name : clients_names) {
         server["clients_list"].append(clients_name);
      }
      if (!gameid.empty())
server["gameid"] = gameid;


but so far I can read it, no ping ms time is included to receive. So how ... the wrong show in the client?

got to: "tab_online.lua" where the table seams to be made
Code: Select all
   retval = retval .. "tablecolumns[" ..
      image_column(fgettext("Favorite"), "favorite") .. ";" ..
      image_column(fgettext("Ping")) .. ",padding=0.25;" ..

still no glue where the ping time is got from or generated.

The start of use Ping seams to have happened from 0.4.15 to 0.4.16
as change-log show this
Server list: add ping indicators (kilbith)
Last edited by Festus1965 on Sun Feb 03, 2019 06:45, edited 2 times in total.
 

sofar
Developer
 
Posts: 2000
Joined: Fri Jan 16, 2015 07:31
GitHub: sofar
IRC: sofar
In-game: sofar

Re: Serverlist - ping is (only) netherland Europe

by sofar » Sun Feb 03, 2019 06:17

This has been discussed ad nauseam on github. The result is that unless someone writes a patch to show the proper ping times, it is unlikely to change.
 

User avatar
Festus1965
Member
 
Posts: 735
Joined: Sun Jan 03, 2016 11:58
Location: Thailand - Chiang Mai (+5-6h to MEZ)
GitHub: Minetest-One
In-game: Thomas Explorer

Re: Serverlist - ping is (only) netherland Europe

by Festus1965 » Sun Feb 03, 2019 06:42

sofar wrote:This has been discussed ad nauseam on github. The result is that unless someone writes a patch to show the proper ping times, it is unlikely to change.


That mean for my understanding, this would be the "solution" the client does it himself.

So the other option, the server-list is available with "copied" servers, but own ping, and send the list to clients is still another option, to keep in mind.
 

sofar
Developer
 
Posts: 2000
Joined: Fri Jan 16, 2015 07:31
GitHub: sofar
IRC: sofar
In-game: sofar

Re: Serverlist - ping is (only) netherland Europe

by sofar » Sun Feb 03, 2019 07:01

Maybe a better idea would be to geolocate each server to a region, so that players can choose based on that - e.g. a split per continent or country would make sense. The serverlist could probably do this.
 

User avatar
Festus1965
Member
 
Posts: 735
Joined: Sun Jan 03, 2016 11:58
Location: Thailand - Chiang Mai (+5-6h to MEZ)
GitHub: Minetest-One
In-game: Thomas Explorer

Re: Serverlist - ping is (only) netherland Europe

by Festus1965 » Sun Feb 03, 2019 07:42

If like that, than also it would be possible just to remove a sum of ping time (average) depending on location, as that is the problem, gamer see high ping, but ...
but still I keep the mirrored server list in mind, as gamer see all servers, with local ping time anyway, if he choose to change in settings
 


Return to General Discussion



Who is online

Users browsing this forum: Festus1965, rubenwardy and 3 guests