Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

Post Reply
User avatar
Vincentius_Maximus
Member
Posts: 14
Joined: Mon Nov 05, 2012 13:52

Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by Vincentius_Maximus » Post

I'm running Ubuntu 12.04. I recently installed the latest stable version (0.4.10) from the PPA. When I loaded up my single-player world I noticed a very annoying lag happening. I'd walk a couple of steps and it would pause for a split second. The background would fog up (which usually happens to me only when I am watching/listening to something while playing Minetest. Later I tried a fresh world without any added mods and the same thing happened. I'm not using any graphics enhancements in the settings either. I have everything off and opaque water on.

I switched back to 0.4.9 and it's fine again.

CPU: Athlon 64 3800+
Graphics card: NVIDIA GeForce 6150 LE
RAM: 1GB

Any ideas?

User avatar
Casimir
Member
Posts: 1164
Joined: Fri Aug 03, 2012 16:59
GitHub: CasimirKaPazi

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by Casimir » Post

Vincentius_Maximus wrote:RAM: 1GB
Do you use swap? Try running some RAM monitor and watch it when playing. The lag could happen when your RAM is full and it starts writing the memory to swap. That is what happens to me with 2GB.
(This would not explain why 0.4.9 runs fine for you.)

User avatar
Vincentius_Maximus
Member
Posts: 14
Joined: Mon Nov 05, 2012 13:52

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by Vincentius_Maximus » Post

Yeah. I have a swap partition. I don't think I was running at or near 100% capacity on 0.4.10. I certainly am not on 0.4.9. The time when it comes to that is when I run YouTube or CBS.com (Star Trek shows online), while playing Minetest. Even then, with 0.4.9, it is playable. It's not as playable as when I'm JUST running Minetest, but it's playable.

With 0.4.10, it skips even when I don't have anything else running. Mind you, it's a different kind of skip than 0.4.9 + Firefox. It's a "this makes this too annoying to play" skip.

User avatar
Vincentius_Maximus
Member
Posts: 14
Joined: Mon Nov 05, 2012 13:52

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by Vincentius_Maximus » Post

Has anyone else got any ideas?

User avatar
stu
Member
Posts: 923
Joined: Sat Feb 02, 2013 02:51
GitHub: stujones11
Location: United Kingdom

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by stu » Post

Vincentius_Maximus wrote:I'm running Ubuntu 12.04. I recently installed the latest stable version (0.4.10) from the PPA. When I loaded up my single-player world I noticed a very annoying lag happening. I'd walk a couple of steps and it would pause for a split second. The background would fog up (which usually happens to me only when I am watching/listening to something while playing Minetest. Later I tried a fresh world without any added mods and the same thing happened.
Same problem here: viewtopic.php?f=6&t=9686

My solution, stick with 0.4.9 and cherry-pick some of the good stuff from 0.4.10 (like third person view)

User avatar
Vincentius_Maximus
Member
Posts: 14
Joined: Mon Nov 05, 2012 13:52

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by Vincentius_Maximus » Post

Thanks. It's sad that we have to do that though.

User avatar
Inocudom
Member
Posts: 3089
Joined: Sat Sep 29, 2012 01:14
IRC: Inocudom
In-game: Inocudom

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by Inocudom » Post

Try compiling the current development version of Minetest and see what happens.
You can now find my videos at BitChute: https://www.bitchute.com/channel/some_cheeky_jinuskian/

User avatar
stu
Member
Posts: 923
Joined: Sat Feb 02, 2013 02:51
GitHub: stujones11
Location: United Kingdom

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by stu » Post

Inocudom wrote:Try compiling the current development version of Minetest and see what happens.
Latest git is much better for me, it's difficult to say if it is as smooth as it was but the jerkiness has calmed down at lot and my FPS is much more stable. At least 0.4.10-dev is playable again for me :D

btw, I also removed the farming mod, that seemed to help things a bit too.

User avatar
TenPlus1
Member
Posts: 2775
Joined: Mon Jul 29, 2013 13:38
GitHub: tenplus1

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by TenPlus1 » Post

Agreed, farming mod seems over-complicated now...

User avatar
BlindBanana
Member
Posts: 23
Joined: Sun Mar 17, 2013 13:33

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by BlindBanana » Post

I switched yesterday from 0.4.9 to 0.4.10. (Client and Server)
I updated all my mods to current stable/released versions.

Also I edited the hell out of minetest.conf (Server and Client).
But 0.4.10 is even with ONLY ONE PLAYER unplayable!

I do not want to revert to 0.4.9, so:
WHICH CURRENT VERSION OF MIETEST IS A JOY TO PLAY? (No Lag or Jitter, as in Verision 0.4.10)

Is it sufficent to compile just the current stable-0.4 from github
or will only the current master from github be a joy to play like the last (and lost (pre 0.4.10)) versions?


Here is a list of the used mods on the server:

Code: Select all

nuke:				!! "own" modified version (privileges, ranges, ...) !!
unified_inventory:		https://github.com/minetest-technic/unified_inventory
Beds:				https://github.com/PilzAdam/beds
boats:				!! now in minetest_game !!
carts:				https://github.com/PilzAdam/carts
farming:				!! now in minetest_game !!
farming_plus:		https://github.com/PilzAdam/farming_plus
item_drop:			https://github.com/PilzAdam/item_drop
maptools:			https://gitorious.org/calinou/maptools
mesecons:			https://github.com/Jeija/minetest-mod-mesecons
moreblocks:			https://gitorious.org/calinou/moreblocks
moreores:			https://gitorious.org/calinou/moreores
moretrees:			https://github.com/VanessaE/moretrees
pipeworks:			https://github.com/VanessaE/pipeworks
plantlife:				replaced with plantlife_modpack
plantlife_modpack:	https://github.com/VanessaE/plantlife_modpack
signs:				https://github.com/PilzAdam/signs
snow:				https://github.com/Splizard/minetest-mod-snow/
sponge:				!! no current release found, use the old version from previous 0.4.x version !!
technic:				https://github.com/minetest-technic/technic
worldedit:			https://github.com/Uberi/Minetest-WorldEdit
throwing:			https://github.com/PilzAdam/throwing
vines:				https://github.com/bas080/vines
xfences:				https://github.com/xyzz/minetest-mods/tree/master/xfences
xpanes:				!! now in minetest_game !!
stargate:				https://github.com/minetest-technic/stargate
framedglass:			https://github.com/minetest-technic/framedglass
item_tweaks:			https://github.com/minetest-technic/item_tweaks
Thanks in advance!

User avatar
BlindBanana
Member
Posts: 23
Joined: Sun Mar 17, 2013 13:33

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by BlindBanana » Post

I tested the current master (commit e5b4748bb4 (commit e5b4748bb44a12fd09a92f7d36986b4bda86e6bf)).
This seems to work fine (approx 1 hour playtime with reduced, eg. playable lag/jitter).

The Server lag reduced from 30-40 seconds (minetest 0.4.10) to 3-5 seconds (commit above).

Currently I migrate from sqlite3 to leveldb which may reduce the lag further.
(And if I'm not mistaken this will allow to run minetestmapper (https://github.com/minetest/minetestmapper)
while the minetest server is running.)

During the migration from sqlite3 to leveldb an lua error occured:

Code: Select all

ACTION[main]: world.mt updated
ERROR[main]: ERROR: An unhandled exception occurred: ...ease/minetest-master/bin/../mods/pipeworks/luaentity.lua:32: bad argument #1 to 'pairs' (table expected, got nil)
ERROR[main]: stack traceback:
ERROR[main]:  [C]: in function 'pairs'
ERROR[main]:  ...ease/minetest-master/bin/../mods/pipeworks/luaentity.lua:32: in function <...ease/minetest-master/bin/../mods/pipeworks/luaentity.lua:31>
ERROR[main]:  ...release/minetest-master/bin/../builtin/game/register.lua:348: in function <...release/minetest-master/bin/../builtin/game/register.lua:336>
But this seems to have no negative impact to the world.

Now, above commit + leveldb, the server lag is around 0 - 1 second. :-)

(BTW, I built minetest with luajit v2.0.3, irrlicht v1.8.1, leveldb v1.15.0)

User avatar
Calinou
Moderator
Posts: 3162
Joined: Mon Aug 01, 2011 14:26
GitHub: Calinou
IRC: Calinou
In-game: Calinou
Location: Troyes, France
Contact:

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by Calinou » Post

BlindBanana wrote:Now, above commit + leveldb, the server lag is around 0 - 1 second. :-)
Be sure to also try the Server performance settings.

Here's my version:

Code: Select all

max_block_generate_distance = 5
max_block_send_distance = 5
max_simultaneous_block_sends_per_client = 5
max_simultaneous_block_sends_server_total = 30
time_send_interval = 10
active_block_range = 1
server_map_save_interval = 15.3
If you have the bandwidth, you can increase max_simultaneous_block_sends_server_total.

User avatar
Krock
Developer
Posts: 4524
Joined: Thu Oct 03, 2013 07:48
GitHub: SmallJoker
Location: Switzerland
Contact:

Re: Minetest 0.4.9 works fine. 0.4.10 is laggy and jittery

by Krock » Post

Mobs can create lag, too. But most important, as Calinou said above, is to have lower settings than default.
Look, I programmed a bug for you. >> Mod Search Engine << - Mods by Krock - DuckDuckGo mod search bang: !mtmod <keyword here>

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest